Με κέρδη 48 εκατ. έκλεισε το εννεάμηνο η Εθνική Τράπεζα

Με κέρδη 48 εκατ. έκλεισε το εννεάμηνο η  Εθνική Τράπεζα

Στα 48 εκατ. διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά φόρων της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, έναντι ζημιών 103 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους υποχώρησαν κατά 21% και έκλεισαν στα 838 εκατ. ενώ τα οργανικά έσοδα μειώθηκαν κατά 18%, στο 1,019 δισ.

Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει επίσης:

Η συνολική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους €5,6 δισ. από το τέλος του 2015 αντανακλά τον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (€2,1 δισ.), καθώς και διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων (€3,5 δισ.), εκ των οποίων €2 δις. έχουν ήδη πωληθεί.

Στην Ελλάδα, οι δείκτες κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν σε 60% και 84%, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη και τις εξασφαλίσεις (collateral), ο συνολικός δείκτης κάλυψης υπερβαίνει το 100% σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δανείων. Οι εγχώριοι δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 43% και 30%, αντίστοιχα.

Παράλληλα το εγχώριο κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) διατηρήθηκε στα επίπεδα των 109 μ.β. από 107 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιρουμένης της επίπτωσης από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το Β’ Τρίμηνο

Η οργανική κερδοφορία ύψους €62 εκατ. στην Ελλάδα έναντι ζημιών €100 εκατ. το Εννεάμηνο του 2017 αντανακλά τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (-143 μ.β. σε ετήσια βάση), αντισταθμίζοντας πλήρως τη μείωση των οργανικών εσόδων.

Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €253 εκατ. (-1% σε τριμηνιαία βάση), αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο τους. Σε επίπεδο Εννεαμήνου, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ύψους €776 εκατ. (-22% σε ετήσια βάση) αντικατοπτρίζουν την αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 και την ανατιμολόγηση στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων με το επιτόκιο εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας ενός έτους το Α’ Εξάμηνο, καθώς και τις αναδιαρθρώσεις δανείων και την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής.

Στην Ελλάδα, οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε €658 εκατ. το Εννεάμηνου του 2018 (+3% σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω της αύξησης των γενικών και διοικητικών εξόδων (+7% σε ετήσια βάση). Η ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι από το δίκτυο και τις διοικητικές υπηρεσίες, αναμένεται να ωφελήσει τις δαπάνες προσωπικού κατά τουλάχιστον €25 εκατ. το 2019 .

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €233 εκατ. το Εννεάμηνο του 2018 (κόστος πιστωτικού κινδύνου 108 μ.β.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ