Νόμος Κατσέλη: Μελετούν επιδότηση δανείου με εισοδηματικά κριτήρια

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Νόμος Κατσέλη: Μελετούν επιδότηση δανείου με εισοδηματικά κριτήρια

«Χαρτί και μολύβι» έχει πάρει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του 2019 η κατάργηση του νόμου Κατσέλη καθώς οι δανειστές δεν κάνουν πίσω ζητώντας το άμεσο ξήλωμά του.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα υβριδικό σχέδιο – ομπρέλα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες και με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία.

Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο διαχωρισμό των κακοπληρωτών με όσους πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα, αλλά προστάτεψε και πολλούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σχέδια που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επιδότηση του δανείου, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον οι δανειολήπτες αποδείξουν ότι και δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν έχουν άλλη ακίνητη περιουσία.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους και στόχος των αρμόδιων επιτελείων είναι να σχεδιαστεί μεν ένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, αλλά ταυτόχρονα να πάρει το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε στενή δημοσιονομική εποπτεία.

Ταυτόχρονα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν κούρεμα έως 80% στους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στις οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή στις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας του νόμου, μαζί με την πρώτη κατοικία.

Η λογική πίσω από τις προτάσεις που κάνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη είναι να «προσομοιώσουν» τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ανταλλάσσουν οι τράπεζες δεδομένα για να είναι σε θέση να κρίνουν πότε ένας οφειλέτης βρίσκεται πράγματι σε αδυναμία, ή είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Από την πλευρά του υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Στάθακης σε συνέντευξή σε κυριακάτικη εφημερίδα τόνισε ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας παραµένει στρατηγικό σηµείο της πολιτικής µας. Ο νόµος Κατσέλη ολοκληρώνεται τα Χριστούγεννα του 2018. Μέχρι τότε θα υπάρξει νέα ρύθµιση που θα κινείται στο ίδιο πνεύµα, της προστασίας, δηλαδή, της πρώτης κατοικίας µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια και τον ταυτόχρονο εξοβελισµό των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος για επιδότηση δόσεων.

Άλλωστε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας είπε στη Βουλή ότι ενεργοποιείται η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού έως και το 95%, εφόσον αποδειχθεί η αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει το δάνειο μετά από δραματική επιδείνωση της οικονομικής του θέσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ