Συνωστίζονται στην Αθήνα οι εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων - Ο ρόλος τους

Συνωστίζονται στην Αθήνα οι εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων - Ο ρόλος τους

Αυξάνονται και πληθύνονται οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Συνεχώς εντείνεται η κινητικότητα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών μέσω των μεταβιβάσεων απαιτήσεων προς διαχείριση και των πωλήσεων NPLs που θα ενισχυθούν το προσεχές διάστημα.

Μία νέα ακόμη άδεια σε εταιρεία «κόκκινων» δανείων χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ανεβάζοντας στις δεκαπέντε τις εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί.

Οι εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ανεβάζουν ταχύτητες, ακολουθώντας τη σταδιακή αύξηση των πωλήσεων NPLs.

Πλέον 15 εταιρίες έχουν λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλες 5 βρίσκονται σε αναμονή, διαμορφώνοντας προσεχώς ένα τοπίο με τουλάχιστον 20 servicers που θα κληθούν να διαχειριστούν σχεδόν το 50% της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, η οποία θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεις.

Ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα οδηγεί ορισμένους να κάνουν λόγο για «συνωστισμό εταιρειών» στη συγκεκριμένη αγορά και αρκετοί είναι αυτοί που ήδη προβλέπουν τάσεις συγκέντρωσης σε έναν κλάδο που δημιουργήθηκε την τελευταία διετία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων.

Το υψηλό ενδιαφέρον ερμηνεύεται πάντως λόγω και των αυξημένων πωλήσεων μεγάλων δανειακών χαρτοφυλακίων από την πλευρά των τραπεζών, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να δοθούν προς διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Οι πωλήσεις δανείων θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ