Σχέδιο εξόδου από τον ELA καταστρώνουν οι τράπεζες

Σχέδιο εξόδου από τον ELA καταστρώνουν οι τράπεζες

Τις «μηχανές στο φουλ» έχουν βάλει οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο ELA είχε ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ για να μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2014 και να εκτοξευτεί και πάλι προς των επίπεδα των 100 δισ. ευρώ μετά τη «διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Εκτοτε, σταθερά το υπόλοιπο του ELA μειώνεται, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2018 ο ELA έχει μειωθεί κατά 52%, ή 11,3 δισ. ευρώ, από το τέλος του 2017 αποτυπώνοντας τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και γενικότερα εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάιο η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον ELA περιορίστηκε στα 9,56 δισ. ευρώ από 10,21 δισ. τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο, η χρηματοδότηση από τον ELA είχε διολισθήσει κατά 3,34 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση είναι πιο ακριβή από τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται στην χρηματοδότηση από τον ELA από τον Φεβρουάριο του 2015.

Από τον Ιούνιο του 2016 η εξάρτηση από τον μηχανισμό μειώνεται σταθερά, μετά την ανάκτηση της πρόσβασης των τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Στόχος των τραπεζών είναι η απαγκίστρωση από τον ELA και η άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική και το ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ