Νόμος Κατσέλη: Ξεχάστε το τραπεζικό απόρρητο

Ελέγχος τραπεζικών λογαριασμών στους υπό ένταξη στον νόμο - Στόχος η αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών

Νόμος Κατσέλη: Ξεχάστε το τραπεζικό απόρρητο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων δανειοληπτών θέλουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη ή εκκρεμεί η αίτηση τους. 

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη η βασικότερη αλλαγή είναι η άρση του απορρήτου για όσους κάνουν αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη για μια πενταετία. 


Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών καθώς σήμερα το τραπεζικό απόρρητο εμποδίζει τον ουσιαστικό έλεγχο με αποτέλεσμα ακόμα και δανειολήπτες με υψηλές καταθέσεις να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη.

Η διάταξη αποσκοπεί στην αποκάλυψη στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι είχαν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι διάδικοι (σ.σ. δηλαδή σε άλλες τράπεζες από αυτές που χρωστούν), αλλά και να αποτρέψει την άσκηση αιτήσεων από πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα, τα οποία επιδιώκουν να επωφεληθούν της αυτοδίκαιης αναστολής εκτέλεσης μέχρι την ημέρα επικύρωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται η μη υπαγωγή των οφειλετών στο προστατευτικό πλαίσιο του νόμου, σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπαγωγής τους απορρίφθηκαν, είτε επειδή σκόπιμα κατέστησαν αφερέγγυοι (π.χ. οδηγήθηκαν σε χρεωκοπία, μεταβίβασαν περιουσία δολίως σε άλλα πρόσωπα), είτε επειδή σκόπιμα παραποίησαν την οικονομική τους κατάσταση (π.χ. απέκρυψαν περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).

Ωστόσο, ορίζεται ότι η αποδοχή υπερχρεωμένης κληρονομιάς, ακόμα κι αν ο κληρονόμος γνώριζε την υπερχρέωση του κληρονομουμένου και απέβλεπε στην προστασία της κληρονομιαίας κύριας κατοικίας, δεν συνιστά από μόνη της δόλια περιέλευση σε αδυναμία πληρωμής, παρά θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα περιστατικά (π.χ. υπαιτιότητα του κληρονόμου για την υπερχρέωση του κληρονομουμένου).

Επίσης προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει της εμπορικής της αξίας (και όχι της αντικειμενικής), εφόσον υφίσταται έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτων που είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών. Αν η εκτίμηση της εμπορικής αξίας έχει ως αποτέλεσμα να μην εξαιρεθεί η κύρια κατοικία από τη ρευστοποίηση, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό της δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη από το όριο αξίας κύριας κατοικίας που τίθεται ως προϋπόθεση για την προστασία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ