Τώρα και σενάρια «προληπτικής ανεκαφαλαιοποίησης» των τραπεζών

Η απειλή για διακοπή της παροχής ρευστότητας μέσω waiver αυξάνει το «θερμόμετρο» στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα.

Τώρα και σενάρια «προληπτικής ανεκαφαλαιοποίησης» των τραπεζών

Ισχυρή πίεση προς την κυβέρνηση, μέσω τραπεζών, να παραμείνει κάτω από την «ομπρέλα» των δανειστών και μετά τη λήξη του προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο, ασκεί ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, καθώς θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι και τόσο ισχυρή για να προχωρήσει σε «καθαρή έξοδο».

Ο τρόπος που ασκείται η πίεση είναι γνωστός, αφού έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και δεν είναι άλλος από την προειδοποίηση για ενδεχόμενη διακοπή της παροχής «φθηνής» ρευστότητας μέσω waiver, ενώ στο τραπέζι ο super Mario έχει ρίξει και το σενάριο της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, ως εναλλακτική πρόταση. Ηταν Φεβρουάριος του 2015 όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφάσισε να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες (waiver), καθώς, όπως ανακοίνωσε τότε, δεν υπήρχε « πρόγραμμα». Ο μόνος λόγος για τον οποίο δέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα σήμερα παρά τη χαμηλή τους διαβάθμιση, (σ.σ. επίπεδο, junk σκουπίδια δηλαδή) είναι επειδή η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα. Κάτι που με βάση τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς δεν αναμένεται να ισχύει και μετά τον Αύγουστο, αφού η «καθαρή έξοδος» σημαίνει αυτόματα το τέλος των προγραμμάτων. Ο μόνος τρόπος πέραν της «ομπρέλας» για να διατηρήσουν οι ελληνικές τράπεζες την πρόσβαση στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ είναι αν τα ελληνικά ομόλογα αναβαθμιστούν ραγδαία μέσα στους επόμενους 7-8 μήνες και ανέβουν πολλές «κατηγορίες», κάτι που θεωρείται ως ακατόρθωτο αυτή την στιγμή. Αν λοιπόν η ΕΚΤ κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις της, όπως έκανε το Φεβρουάριο του 2015, πρακτικά θα σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να στραφούν για μία ακόμη φορά στον έκτακτο και πολύ ακριβό μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να αντλήσουν ρευστότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο δανεισμού μέσω ELA είναι 1,5%, έναντι 0,05% που είναι το κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ. Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μία περίοδο που η ρευστότητα εν μέσω capital controls είναι είδος προς εξαφάνιση είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Ευρωπαϊκές πηγές, όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, εξήγησαν στα «MP» μια ακόμα πτυχή από ενδεχόμενη άρση του waiver. «Δεν είναι τόσο η επίπτωση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά κυρίως ότι αυτή η «ομπρέλα» της ΕΚΤ καθησυχάζει τις άλλες τράπεζες, που δανείζουν τις ελληνικές», ανέφεραν χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας έτσι τον κίνδυνο να κλείσει πάλι η διατραπεζική αγορά, πριν καλά- καλά ανοίξει.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντραγκι έριξε στο τραπέζι και το σενάριο της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, τώρα που υπάρχει διαθέσιμο των «μαξιλάρι» των 27,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να θωρακιστούν περαιτέρω και να μηδενίσουν τον κίνδυνο αδυναμίας άντλησς κεφαλαίων αν και εφόσον η Ελλάδα «αυτονομηθεί» μετά τον Αύγουστο. Οι πληροφορίες του «Μoneypro» αναφέρουν ότι στα γραφεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βρίσκεται εδώ και καιρό πρόταση συμβούλων που προβλέπει τη διενέργεια προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης τουλάχιστον μίας εκ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, η οποία αντιμετωπίστηκε με σχετική… αδιαφορία.

Τι είναι η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση;

Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση είναι η διαδικασία εισφοράς ιδίων κεφαλαίων σε μια φερέγγυα τράπεζα από το κράτος όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΚΤ στην προληπτική ανακεφαλαιοποίηση;

Τα μέτρα προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης διατίθενται μόνο σε φερέγγυες τράπεζες. Στο πλαίσιο της διαδικασίας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, η ΕΚΤ, ως η αρμόδια αρχή για τις σημαντικές τράπεζες, καλείται να επιβεβαιώσει τη φερεγγυότητα των τραπεζών τις οποίες εποπτεύει άμεσα.

Πώς γίνεται η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση;

Η τράπεζα υποβάλλει αίτημα προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης στις κρατικές αρχές. Η ΕΚΤ, ως η αρμόδια αρχή, ενημερώνεται και καλείται να επιβεβαιώσει ότι η τράπεζα είναι φερέγγυα, δηλαδή ότι πληροί τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και καλείται επίσης να προσδιορίσει το ύψος της υστέρησης κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο της σχετικής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Πότε μια τράπεζα είναι φερέγγυα;

Για τους σκοπούς της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, μια τράπεζα θεωρείται φερέγγυα εφόσον πληροί τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (δηλ. τις απαιτήσεις του Πυλώνα 1). Επιπλέον, η τράπεζα δεν θα πρέπει να παρουσιάζει υστέρηση υπό το βασικό σενάριο της σχετικής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ