Η Eurobank, το ομόλογο και η Moody's

Πως κινήθηκε το τριετές ομόλογο

Η Eurobank, το ομόλογο και η Moody's

Μετά την κίνηση της Εθνικής τράπεζας στις αγορές βγήκε και η Eurobank με την έκδοση καλυμμένου ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών για το τριετές καλυμμένο ομόλογο της Eurobank έκλεισε με σημαντική υπερκάλυψη.

Η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση καλυμμένων ομολόγων ύψους 500 εκ. ευρώ (ομόλογα ή καλυμμένα ομόλογα), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Προηγήθηκε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα (4 ημέρες roadshow σε Λονδίνο, Μιλάνο, Αθήνα, Φρανκφούρτη και Μόναχο). Τα ομόλογα είναι σταθερού επιτοκίου, τριετούς διάρκειας και φέρουν ετήσιο τοκομερίδιο 2,75%. Η τιμή έκδοσης των καλυμμένων ομολόγων ορίστηκε σε 99,349% και η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98%.

Η έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές από 20 χώρες. Το Βιβλίο Προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές με την συμμετοχή των διεθνών θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 85%.

Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Barclays, Goldman Sachs, UBS, JP Morgan, NatWest Markets and Commerzbank.

Η συναλλαγή οριοθετεί την επιστροφή της Eurobank στις Διεθνείς Αγορές μετά την τελευταία της παρουσία το 2014, και θα συμβάλλει στην περαιτέρω απομείωση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) ενώ παράλληλα θα διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης της, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχέδια γίνονται και στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ και πάντα είναι σε ισχύ η έγκριση της ΓΣ της Alpha Bank προς τη διοίκηση της τράπεζας για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ όταν αυτή κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Οι ομολογιακές εκδόσεις αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τη ρευστότητα των τραπεζών προκειμένου να επανεργοποιηθούν οι χορηγήσεις, το οποίο αποτελεί ζητούμενο τόσο των επιχειρήσεων όσο και τον τραπεζών που καλούνται να αυξήσουν τη λειτουργική κερδοφορία τους.

Τι αναφέρει η Moody's

Εθνική Τράπεζα και η Eurobank είναι οι δύο τράπεζες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να επιτύχουν τους στόχους τους για την ποιότητα του ενεργητικού τους, αποφάνθηκε ο διεθνής οίκος Moody’s σε έκθεσή του για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η Εθνική και η Eurobank έχουν τους χαμηλότερους δείκτες μη εξπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) και έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Ο οίκος ανέφερε επίσης ότι η Alpha Bank διαθέτει την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση.

Ο οίκος Moody’s σημειώνει ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Παράλληλα επισημαίνει ότι η κερδοφορία των τεσσάρων τραπεζών βελτιώνεται, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες να εγγράψουν περισσότερες ζημιές από δάνεια.

Οι αναλυτές της Moody’s αναμένουν, ωστόσο, πως τα περιθώρια κερδοφορίας θα είναι ανοδικά την περίοδο 2017-2018, αφού υποστηρίζονται από την πτώση του χρηματοδοτικού κόστους και του λειτουργικού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ