«Σκανάρει» τις τράπεζες ο SSM

Τραπεζικός «πυρετός» λόγω αναδιαρθώσεων και stress tests

«Σκανάρει» τις τράπεζες ο SSM

«Θερμό» είναι το καλοκαίρι των ελληνικών τραπεζών οι οποίες αναμορφώνουν τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να περιλαμβάνει πιο δραστικές κινήσεις με τη χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού και των πλειστηριασμών, προετοιμάζονται με ειδικές ομάδες για τα stress tests του επόμενου έτους και υποδέχονται κλιμάκια του SSΜ για επιτόπιους ελέγχους πολλών εβδομάδων.

Από... κόσκινο θα περάσει το μεικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) όλα τα δάνεια, ενήμερα, ρυθμισμένα, προβληματικά και «κόκκινα» της Εθνικής και της Alpha Bank. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσεικαι θα διαρκέσει 12 εβδομάδες. Στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» του SMM θα μπουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Η διαχείριση των προβληματικών δανείων και η υλοποίηση των στόχων μείωσής τους συνδέονται με τα stress tests που θα γίνουν το 2018 και για τα οποία οι τράπεζες έχουν συστήσει ειδικές ομάδες προετοιμασίας.

Οι τράπεζες, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος, έχουν αποστείλει το σύνολο των δανείων όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί την 31η Μαρτίου 2017, ώστε να γίνει η σχετική προετοιμασία εν όψει του ελέγχου.

Οι ελεγκτές θα κάνουν «φύλλο και φτερό» την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και θα ζητήσουν λεπτομερή ανάλυση για τις κινήσεις των τραπεζών μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που έχουν προγραμματίσει οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν, προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Να σημειωθεί πως για το 2018 τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ έναντι 7,6 δισ. ευρώ φέτος.
Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η κακή πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο πεντάμηνο του 2017, και ειδικά το πρώτο τρίμηνο, όπου η αβεβαιότητα σχετικά με την αξιολόγηση είχε χτυπήσει «κόκκινο». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια και την ίδια στιγμή απειλείται με ανατροπή ο σχεδιασμός που είχαν κάνει τα πιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Καθοριστικό το β’ εξάμηνο

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο είναι το πιο κρίσιμο για να επιτευχθούν οι στόχοι που δεν πιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους, ώστε ο κλάδος να ξεκινήσει από μια καλή βάση για τα πιο δύσκολα έτη 2018-2019 και κυρίως να υπάρχουν ικανοποιητικά μεγέθη εν όψει των stress tests. Τα stress tests του 2018 θα γίνουν με βάση τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους και οι τράπεζες έχουν ήδη ορίσει ομάδες προετοιμασίας, αλλά το κρίσιμο είναι να έχουν επιτύχει ικανοποιητικά μεγέθη που θα τους επιτρέψουν να περάσουν τον κάβο χωρίς απώλειες.

Πλέον οι ξένοι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα του κλάδου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόσθετη πίεση και από αυτό το πεδίο, αφού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρχουν απτά αποτελέσματα προκειμένου να πειστεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ