Στα στρώματα ξανά τα χρήματα - Συναγερμός για τη νέα αύξηση του ELA

Στα στρώματα ξανά τα χρήματα - Συναγερμός για τη νέα αύξηση του ELA
Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον έχει αναγκάσει για άλλη μια φορά τα νοικοκυριά τις λιγοστές καταθέσεις που έχουν να τις κρύβουν πάλι κάτω από το στρώμα ή τις γλάστρες (σ.σ. θυμίζει κάτι από το 2015) φοβούμενοι ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου τους.

Μπορεί οι τράπεζες να προσπαθούν να προωθούν νέα προϊόντα, καλύτερους όρους και την παροχή κινήτρων στους καταθέτες, ωστόσο βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση της τάσης επιστροφής καταθέσεων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην κατεύθυνση αυτή κομβικής σημασίας θεωρείται η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να διαμορφωθούν περί τα 117 δισ. ευρώ έναντι 121,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Η εκροή καταθέσεων προέρχεται από τους λογαριασμούς όψεως, όπου υπολογίζεται πως έχουν αναληφθεί 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και ακολουθούν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου όπου οι εκροές είναι 1,5 δισ. ευρώ περίπου τις τελευταίες 90 ημέρες. Αντιθέτως στους λογαριασμούς προθεσμίας υπήρξε μια μικρή αύξηση κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι από τα 4 δισ. ευρώ των εκροών καταθέσεων από την αρχή του έτους τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις επιχειρήσεων και τα 2,6 δισ. ευρώ σε καταθέσεις νοικοκυριών. Από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών οι μεγαλύτερες εκροές αφορούν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ενώ το σύνολο των εκροών των επιχειρηματικών καταθέσεων προέρχεται από λογαριασμούς όψεως.
Με τα μέχρι στιγμής φαντάζει «όνειρο θερινής νυχτός» ο στόχος για αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 10 δισ. ευρώ το 2017, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα μέσα στους επόμενους 9 μήνες θα επιστρέφουν μηνιαίως στο σύστημα καταθέσεις 1,05 δισ. ευρώ.

Νέα αύξηση του ELA

Η νέα αύξηση του δανεισμού των τραπεζών μέσα από τον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη ότι το κύμα φυγής καταθέσεων συνεχίζεται. Με βάση την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, το ανώτατο όριο ορίστηκε στα 46,6 δις. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο όριο γεγονός που αντανακλά «τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ