Η ασυλία του... τραπεζίτη ξεκλειδώνει τις πωλήσεις κόκκινων δανείων

Η ασυλία του... τραπεζίτη ξεκλειδώνει τις πωλήσεις κόκκινων δανείων
Η ώρα της αλήθειας για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έφτασε. Μετά την …ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής, η μόνη εκκρεμότητα που μένει για να ολοκληρωθεί η ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, είναι η τοποθέτηση CEO στην τράπεζα Πειραιώς.

Εκκρεμότητα που αναμένεται να κλείσει, εκτός απροόπτου, στην ερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Όμως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, για τους έλληνες τραπεζίτες, καθώς οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολλές και δύσκολες, ενώ τα χρονικά περιθώρια για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να επιστρέψουν στην κερδοφορία είναι ιδιαίτερα στενά και δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις.

Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια τους θα παίξει η έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-κουαρτέτου, και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Και αυτό γιατί, όπως μεταφέρουν τραπεζικές πηγές στο «ΜoneyPro», οι ελληνικές τράπεζες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, αν και εφόσον διαμορφωθεί ένα βελτιωμένο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Ενα περιβάλλον που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και, ασφαλώς, την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης της χώρας απέναντι στους ξένους.

Η πρώτη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η διαχείριση των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, με ανοίγματα ξεπερνούν τα 108 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2016 που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΤτΕ, τα οποία έως το τέλος του 2019 θα πρέπει να μειωθούν κατά 40%. Εργο, που θα καταστεί ευκολότερο μετά τις θετικές για αυτούς εξελίξεις όπως η νομοθέτηση της «ασυλίας» τους, που αναμένεται να ψηφιστεί πολύ σύντομα από τη βουλή και ασφαλώς η έναρξη λειτουργίας των πλατφορμών διαχείρισης κόκκινων δανείων που άρχισαν να αδειοδοτούνται από την τράπεζα της Ελλάδος και αναμένεται πολύ σύντομα να πιάσουν δουλειά. Γιατί είναι καταλυτικές αυτές οι δύο εξελίξεις; Γιατί πρώτον τα τραπεζικά στελέχη και οι δημόσιοι λειτουργοί που συμμετέχουν σε αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων απαλλάσσονται από ποινικές και αστικές ευθύνες .

Η απαλλαγή από την ποινική και αστική ευθύνη σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ασκηθεί δίωξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά (σ.σ. εκτός εάν προκύπτει δόλος) για ποινικά αδικήματα ή αντίστοιχα αγωγή για αποζημίωση λόγω ζημίας που υπέστησαν το Δημόσιο, οι μέτοχοι ή οι πιστωτές από αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο ρύθμισης χρεών. Ετσι, απαλλαγμένοι από το άγχος των ευθυνών, θα «τρέξουν» τάχιστα τις ρυθμίσεις, τις αναδιαρθρώσεις, τις πωλήσεις, ακόμα και τις διαγραφές δανείων, είτε για νομικά είτε για φυσικά πρόσωπα, κίνηση που θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια, που σήμερα εγκλωβίζονται σε προβλέψεις για επισφάλειες. Οσον αφορά στις πλατφόρμες, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η λειτουργία τους θα συμβάλει όχι μόνο στο θετικό αποτέλεσμα των τραπεζών, μέσω της συνεπούς και ενεργούς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στο δρόμο της οικονομίας για την ανάκαμψη.

Η πρώτη είναι η Aktua , πλατφόρμα διαχείρισης εστιασμένη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η δεύτερη είναι η Pillarstone που ανήκει στο Αμερικάνικο fund KKR και στο οποίο συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και αφορά, μεγάλα επιχειρηματικά ληξιπρόθεσμα ανοίγματα. Στο μεταξύ, ήδη ξένα αντίστοιχα funds – που μπορεί και να υπερβαίνουν τα είκοσι- φαίνεται ότι είναι πρόθυμα να υποβάλλουν στις αρχές τις σχετικές αιτήσεις για άδειες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό είναι αρκετά μεγάλο,


Μεγάλες προκλήσεις είναι επίσης η επιστροφή των καταθέσεων και η σταδιακή άρση των capital controls. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός τραπεζικών γκισέ, αλλά εντός χώρας, περίπου 25 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες καλούνται να πείσουν τους καταθέτες ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, δεν υπάρχει καμία περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων το χρήμα που θεωρείται «φρέσκο» και επιστρέφει στα γκισέ. Αν τα καταφέρουν, θα κλείσει η «ψαλίδα» χορηγήσεων-καταθέσεων, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ και περί τα 50 καλύπτονται από τον πανάκριβο ELA.

Σημαντική πρόκληση η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με τις υγιείς επιχειρήσεις να είναι αυτές που θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις της λίστας των υποψηφίων προς χρηματοδότηση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί όσοι επισκέπτονται τα γκισέ των τραπεζών θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, αφού οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά παραμένουν δυσμενείς, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε το τραπεζικό σύστημα να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα και να επανέλθει στην κανονικότητα. Ομως, όταν μια οικονομία αναπτύσσεται κερδοφόρες και με προοπτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα, αφού προφανώς θα μπορούν να επιστρέψουν τα δανεικά. Για τους ιδιώτες τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο δύσκολα για να εκταμιεύσουν ένα στεγαστικό ή ένα καταναλωτικό δάνειο. Από τη μία, η σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει περιορίσει δραστικά την πιστοληπτική τους ικανότητα και, από την άλλη, η καθίζηση της αγοράς ακινήτων και η κατάρρευση των αξιών τους επηρεάζουν τον τραπεζικό δανεισμό.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές φαίνεται να προβλέπουν ότι πολλά από τα παραπάνω θα επιβεβαιωθούν, με αποτέλεσμα να προεξοφλούνται και στο ταμπλό του ΧΑ:

Τον τελευταίο μήνα ο τραπεζικός κλάδος αύξησε σημαντικά την αξία του καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 40% και διαμορφώνοντας την αποτίμησή των 4 συστημικών στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ. Η άνοδος σε συνδυασμό με τον όγκο των μετοχών που αλλάζουν χέρια είναι αξιοσημείωτη.

Στην Εθνική Τράπεζα με αφετηρία την συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου σημειώθηκαν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου κέρδη της τάξης του 35,78% από τα χαμηλά και άλλαξαν χέρια πάνω από 729 εκατ. μετοχές. Στην AlphaΒank η αποτίμηση της οποίας διαμορφώθηκε στα 3,07 δισ. ευρώ έχοντας ενισχυθεί πάνω από 25%, ο όγκος συναλλαγών ξεπερνά τα 170 εκατ. τεμάχια. Στην Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 54% από τα επίπεδα της 8ης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 640 εκατ. τίτλοι .Στην Eurobank άλλαξαν χέρια 196 εκατ. μετοχές, ενώ τα κέρδη που καταγράφει τον τελευταίο μήνα ξεπερνούν το 40%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ