Κούρεμα καταθέσεων: Τα πιθανά σενάρια

Κούρεμα καταθέσεων: Τα πιθανά σενάρια
Ασχημους συνειρμούς και δυσοίωνες εξελίξεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στις τράπεζες της γειτονικής Ιταλίας.

Συνειρμοί, οι οποίοι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, συνδέονται ευθέως με το τελικό ύψος των NPLs, των «κόκκινων δανείων», στο τέλος του 2016. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των «κόκκινων δανείων» (όλη η γκάμα, από καταναλωτικά και στεγαστικά μέχρι επιχειρηματικά) διαμορφώνεται πλέον των 100 δισ. ευρώ. Και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι τέλος του έτους, αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 δισ. ευρώ και για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Δηλαδή, σύμφωνα με την τραπεζική αγορά πάντα, αν σκάσουν μερικά ακόμα «κανόνια», σαν της Jetoil, του Μαρινόπουλου, της Ηλεκτρονικής Αθηνών, του Τηλέτυπου (Mega Channel), της Πυρσός Securities, του ξενοδοχείου Ledra, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι το bail in, η διάσωση των τραπεζών, θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, των ομολογιούχων, των μετόχων και πάει λέγοντας. Δηλαδή, αυτό ακριβώς που θέλει να αποφύγει ο Ματέο Ρέντσι για την Banca Monte dei Paschi di Siena, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής που ευαγγελίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, έπειτα από τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης κι αυτής του 2008 επί Γιώργου Αλογοσκούφη).

Σημειωτέον δε, ότι με πολύ ταχείς ρυθμούς τρέχουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, από τη στιγμή που δόθηκε από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη το πράσινο φως για να ξηλωθεί η διοίκηση του ΤΧΣ, μόλις την περασμένη Τετάρτη. Υπό αυτά τα δεδομένα κι ενώ τόσο το Eurogroup κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ, ξέκοψαν το ενδεχόμενο και νέας ανακεφαλαιοποίησης, όλα είναι πιθανά, υποστηρίζει στα «Π», πρώην κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, με εμπειρία τόσο από κρατικά πιστωτικά ιδρύματα, όσο και ιδιωτικά.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι κατά τις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, οι συναλλαγές στο Χ.Α. κόπηκαν «μαχαίρι» από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Οι τραπεζικές μετοχές διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα που παραπέμπουν κάτω από τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η πτώση συνεχίζεται πάνω από 20% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, με αποκορύφωμα τον τζίρο των σχεδόν 30 εκατ. ευρώ την περασμένη Πέμπτη, που ήταν και ο χαμηλότερος εδώ και… 15 μήνες. Η επενδυτική στρατηγική έχει αλλάξει άρδην, υποστηρίζει μιλώντας στα «Π» ο κ. Τ. Ζαμάνης, υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή. «Κάτι που συνδέεται ευθέως με την κίνηση των τραπεζικών μετοχών».

Από την άλλη, η αγορά «τρέμει» για τους εξής πέντε λόγους!

1. Για το τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Νέο management, με ξένους πιθανώς τραπεζίτες στο τιμόνι, για τους οποίους θα υπάρχει καχυποψία ως προς τις επιδιώξεις τους, αλλά και ως προς το τι εντολές έχουν πάρει, από τους κ.κ. Σόιμπλε και Ρέκλινγκ.

2. Για το ποια στάση θα κρατήσουν τα ξένα funds. Η περίπτωση Πόλσον στην Πειραιώς, η οποία, αν και η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα έχει σε εκκρεμότητα το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου, κινούμενη με προσωρινές λύσεις, δεν δίνει και το καλύτερο μήνυμα, τόσο στην αγορά, όσο και στην οικονομία.

3. Για το τι περιθώρια άμυνας έχει η κυβέρνηση. Προφανώς, αυτά είναι λίγα, σχολιάζουν άλλες τραπεζικές πηγές. Διότι από τη στιγμή που γράφτηκε στον Τύπο ότι επίκεινται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και στην ηγεσία του ΤΧΣ, δεν πέρασε μία εβδομάδα και το «ξήλωμα» ξεκίνησε.

4. Για το πόσο έτοιμη είναι η αγορά να αντιμετωπίσει τα υπερμεγέθη NPLs και τα οποία, όπως τονίστηκε παραπάνω, μέχρι τέλος του χρόνου ενδέχεται να φτάσουν στα… 130 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Και η Ιταλία κινδυνεύει με κούρεμα καταθέσεων για… 24 δισ. ευρώ της Banca Monte dei Paschi di Siena.
5. Για το αν θα προχωρήσει η πώληση των «κόκκινων δανείων» στα ξένα funds. Αλλοτε μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε παλιά τζάκια οδηγούνται απευθείας στο «λουκέτο». Οι εταιρείες μπορεί να περνούν το κατώφλι του άρθρου 99, αλλά τα business plans σε μία υφεσιακή οικονομία δεν περπατούν με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί των τραπεζών να «κοκκινίζουν». Ο Μαρινόπουλος πριν ζητήσει προστασία από τους πιστωτές του, εφάρμοζε ένα business plan το οποίο έμεινε στα χαρτιά. Είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει με τις υπερχρεωμένες εισηγμένες, π.χ. Axon, Εuromedica, κατασκευαστικές, εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακτοπλοϊκές κ.ά.

Τρέμουν και τις εξελίξειςμε την DB

Και μέσα σε όλα αυτά δεν έχει υπολογιστεί ή μάλλον, χρηματιστές, διαχειριστές και τραπεζίτες στην Ελλάδα ανησυχούν σφόδρα για το τι θα βγάλουν τα ευρωπαϊκά stress tests. Με την Deutsche Bank να βγάζει «μάτια», αφού έγραψε ζημιές πάνω από 15 δισ. ευρώ πέρσι, είναι εκτεθειμένη με το σκάνδαλο του short selling εναντίον της στερλίνας και ο ίδιος ο Γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει την τράπεζα ως «μαφία»… Πάντως, τόσο η Deutsche Bank όσο και η Credit Suisse τις προηγούμενες μέρες κατέγραψαν νέα ιστορικά χαμηλά. Ο πανικός στην αγορά παραγώγων είναι αισθητός.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Bank Index έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά, από την απόφαση για Brexit και ύστερα, και δοκίμαζε νέα χαμηλά στη μετά κρίσης εποχή. Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank οδεύει πρόσω ολοταχώς στο να γίνει η νέα Lehman Brothers, με την πορεία που καταγράφει να προσομοιάζει σε αυτή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, που κατέρρευσε και πυροδότησε τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Μάλιστα, η Deutsche Bank προχωρά σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σχεδιάζει την πώληση ναυτιλιακών δανείων αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων… Και μη χειρότερα…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ