Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ "κινδυνεύουν" να χάσουν την επιδότηση επιτοκίου

Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ "κινδυνεύουν" να χάσουν την επιδότηση επιτοκίου
Σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών επιτοκίων προς τις τράπεζες βρίσκεται ο ΟΕΚ, με αποτέλεσμα να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, οι δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, να κληθούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους με νέο σημαντικά αυξημένο επιτόκιο.

Μάλιστα ο οίκος Fitch σε έκθεσή του υποστηρίζει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές στις επιχορηγήσεις επιτοκίων το 2009, αλλά κάλυπταν τις ανάγκες πληρώνοντας τα ποσά οι τράπεζες.

Προσθέτει ακόμη πως εάν ο ΟΕΚ κηρύξει στάση πληρωμών, ο δανειζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει το πλήρες ποσό του επιτοκίου του δανείου. Οι περισσότεροι δανειζόμενοι δεν γνωρίζουν αυτή την υποχρέωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των στάσεων πληρωμών.

Η Fitch διευκρινίζει ωστόσο πως αν και ο ΟΕΚ λαμβάνει τη χρηματοδότησή του από την ελληνική κυβέρνηση, αυτό δεν είναι υποχρέωσή της. Οι ελληνικές τράπεζες που εμπλέκονται, διαπραγματεύονται τώρα με τον ΟΕΚ για να διευθετήσουν τις πληρωμές.

Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία στους επόμενους μήνες. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν αναμονή του «κουρέματος», του πορίσματος της Blackrock για τα δάνεια των τραπεζών, της εκταμίευσης της 6ης δόσης από Δ.Ν.Τ, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ