ΕΚΤ: Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων

ΕΚΤ: Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων
Η πεποίθηση ότι τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εντός του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Oρισμένοι από τους αξιωματούχος υποστηρίζουν ότι μια μείωση επιτοκίων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες που αναμένουν τώρα οι αγορές, ανέφερε πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το συμβατικό εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, την ώρα που συζητούν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα πολύ πιο δύσκολο ζήτημα.

Μια μείωση του επιτοκίου με το οποίο η ΕΚΤ χρεώνει τις τράπεζες για να «παρκάρουν» τα χρήματα τους έχει σαν στόχο να τονώσει την παροχή δανείων.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η ΕΚΤ είχε μειώσει το επιτόκιο στο -0,02% και είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει χαμηλότερα. Ωστόσο στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Μάριο Ντράγκι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση.

«Ας πάμε για μια μεγάλη μείωση» δήλωσε στο Reuters μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου υπό το καθεστώς ανωνυμίας. «Δεν υπάρχει πάτος για το επιτόκιο καταθέσεων βραχυπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Δύο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σημείωσαν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα δράσει τον Δεκέμβριο, γιατί ο πληθωρισμός είναι κοντά στο μηδέν. Τρίτο μέλος πρόσθεσε ότι η μείωση του επιτοκίου είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Καλά πληροφορημένη πηγή, τόνισε πως η ΕΚΤ εργάζεται πάνω σε είκοσι διαφορετικές προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τις αγορές στοιχείων ενεργητικού. Οι επιτροπές της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να καταλήξουν σε λιγότερες προτάσεις κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, πριν την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ