Μαζικές εκροές των ελληνικών καταθέσεων

Μαζικές εκροές των ελληνικών καταθέσεων
Οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Die Welt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι ελληνικές τράπεζες αιμορραγούν ακατάπαυστα το 2015, καθώς η απειλή ενός Grexit ωθεί τους Έλληνες να σηκώνουν τα χρήματά τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μόνο μέσα στον Απρίλιο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ, τάση που αποτέλεσε συνέχεια του πρώτου τριμήνου, όπου οι εκροές έφτασαν τα 22 δισ., ποσό που ισοδυναμεί με το περίπου 15% των συνολικών ελληνικών αποταμιεύσεων.

Τα χρήματα αυτά πάνε όπου οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι πιο σίγουρα. Ανοίγουν έναν λογαριασμό στο εξωτερικό και στη συνέχεια κάνουν εμβάσματα κατά βούληση. Δισεκατομμύρια έχουν φύγει έτσι προς Ελβετία. Αλλά και η Γερμανία είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός. Αυτό το αποδεικνύουν στοιχεία της ΕΚΤ: οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο ανέβηκαν κατά €600 εκ., φτάνοντας συνολικά στα € 3,8 δισ. – το υψηλότερο ποσό από το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ