Οι προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια
Την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αναφέρουν μεταξύ άλλων στο ολιγοσέλιδο κείμενό τους οι δανειστές.

Αν και στο κείμενο των δανειστών δεν εξειδικεύονται οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εν αντιθέσει με το κείμενο της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου η πρόταση είναι αναλυτική, οι δανειστές τραβάνε κόκκινη γραμμή περιγράφοντας ένα πλαίσιο το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα.

Οπότε παραμένει ακόμη άγνωστο αν οι δανειστές θα κάνουν δεκτές τις ελληνικές θέσεις για το θέμα των κόκκινων δανείων και της υπερχρέωσης, οι οποίες ας σημειωθεί ότι απέχουν έτη φωτός από τη «Σεισάχθεια» του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ακόμη όμως και από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού μέχρι και πριν από το Πάσχα.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, εφαρμογή του νόμου Δένδια και πάγωμα των πλειστηριασμών με κριτήρια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, αντιθέτως κινούνται στα επίπεδα της ρύθμισης Χατζηδάκη.

Ειδικότερα για τον νόμο Κατσέλη προτείνει τη δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων του συγκεκριμένου νόμου τόσο για τις παλαιές αιτήσεις οι οποίες έχουν πάρει δικάσιμο ακόμη και για το 2025 όσο και για τις νέες που θα γίνουν στο μέλλον. Επίσης προτείνει στον νόμο Κατσέλη να μπορούν να προσφεύγουν και οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ προτείνεται να είναι αυστηρότερος ο έλεγχος των δικαιολογητικών που θα πρέπει να κατατίθενται με την αίτηση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά να κατατίθενται από την αρχή και σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, να απορρίπτεται αυτομάτως η αίτηση.

Για το κομμάτι ων επιχειρηματικών δανείων (νόμος Δένδια) η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καλύτερη εφαρμογή του ενώ σχετικά με την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» σημειώνει ότι θα λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσει την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Με βάση την ελληνική πρόταση τα κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς είναι τα εξής:

- Η αντικειμενική αξία της α' κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ.. η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι άλλες κινητές αξίες να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

- Στο διάστημα που η κατοικία θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, -σ.σ. δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση αν η προτεινόμενη ρύθμιση θα αφορά 6μηνη ή ετήσια περίοδο-, ο δανειολήπτης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μηνιαία δόση η οποία θα έχει σχέση με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του.

- Έως 5.000 ευρώ, η δόση θα ανέρχεται στο 2% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη, δηλαδή 8 ευρώ.

- Έως 10.000 ευρώ η δόση θα υπολογίζεται για το ποσό έως 5.000 ευρώ με ποσοστό 2% και 10% για το υπόλοιπο ποσό έως τις 10.000 ευρώ. Δηλαδή ένας δανειολήπτης με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 24,7 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ ο συντελεστής πάνω από τα 10.00 ευρώ και εως τα 15.000 θα ανέρχεται έως 20% και η μηνιαία δόση θα φθάνει τα 133 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει κλιμακωτά έως το 30% και η μηνιαία δόση στα 258 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο συντελεστής θα φθάνει κλιμακωτά στο 40% και η μηνιαία δόση στα 425 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει κλιμακωτά έως 50% και η μηνιαία δόση στα 633 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει κλιμακωτά έως 60% και η μηνιαία δόση στα 883 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

• Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος προβλέπει διάφορους τρόπους ρύθμισης των οφειλών σε καθυστέρηση.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr