«Βόμβα» ΕΚΤ: Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

«Βόμβα» ΕΚΤ: Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα
Αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας «βλέπει» σε έκθεσή της για τη δημοσιονομική σταθερότητα που δημοσιεύεται σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

H EKT στο κείμενο κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των κινδύνων κυρίως από την Ελλάδα.

Γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες (την ώρα που ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών εκροών καταθέσεων), στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της.

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής «σιωπηλές» όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά εν τη απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας για τις ανάγκες δομικών εφαρμογών, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος "ΑΕΠ προς χρέος" εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων για τη χώρα:

- Ειδικά οι προσδοκίες του κινδύνου χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

- Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε αντίθεση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και τα spread σε σχέση με την Γερμανία διευρύνονται.Οι μακροχρόνιες και αβέβαιες διαδικασίες διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές έχουν συνεισφέρει σε επεισόδια μεγάλης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Όμως ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης είναι περιορισμένος. Επιπλέον προκάλεσε πολύ μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στην Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

- Τα spreads σε ορισμένου τύπου χρεόγραφα έχουν αυξηθεί από τις αρχές Μαρτίου λόγω της επανεμφάνισης εντάσεων σχετικά με την Ελλάδα.

- Οι δυσκολίες χρηματοδότησης στην Ελλάδα δεν είχαν επιπτώσεις σε άλλες ευάλωτες χώρες όπου οι καταθέσεις από τις αρχές του 2015 αυξάνονται, φτάνοντας σε αύξηση 1,9% τον Φεβρουάριο.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ