Reuters: Συνεδριάζει αύριο η ΕΚΤ για τον ELA των ελληνικών τραπεζών

Reuters: Συνεδριάζει αύριο η ΕΚΤ για τον ELA των ελληνικών τραπεζών
Το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA αναμένεται να εξετάσουν αύριο, Τετάρτη, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσουν εκ νέου για να εξετάσουν την περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση προς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκ.

Επικαλούμενο πληροφορίες, αναφέρει πως ο Ιταλός τραπεζίτης αναμένεται να αναφερθεί και στην Ελλάδα και να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει η ΕΚΤ με την Ελλάδα και μέχρι ποιο σημείο να συνεχίσει να την χρηματοδοτεί μέσω του ELA.

«Η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει. Από την άλλη, όμως, η νομισματική ένωση βρίσκεται σε ένα καλό σημείο με τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και το ευρώ να ευνοούν για την τόνωση της οικονομίας. Επιπλέον η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει να επισκευαστούν οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνη, αν και είναι ακόμη νωρίς για να κρίνουμε αυτές τις πιθανότητες», τονίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της UBS, Μάρτιν Λεκ.

Η δημόσια τοποθέτηση του Ντράγκι στα δύο αυτά σημαντικά θέματα (QE και Ελλάδα) κρίνεται από τους αναλυτές ως απαραίτητη, πρώτον για να δώσει κάποια σημάδια για τις προοπτικές της ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του 2015, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αποταμιευτών που το τελευταίο διάστημα αποσείρουν τις καταθέσεις τους υπό το φόβο για ανώμαλης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ