«Ξηλώνει» το «σύστημα» Προβόπουλου ο Στουρνάρας

«Ξηλώνει» το «σύστημα» Προβόπουλου ο Στουρνάρας
Στην έξοδο από την Τράπεζα της Ελλάδος , το Νομισματοκοπείο και το ιδιαίτερο γραφείο διοικητή στον τελευταίο όροφο του επιβλητικού κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου, οδηγήθηκαν τουλάχιστον 20 σύμβουλοι και μέλη της φρουράς του Γ. Προβόπουλου αμέσως μετά τη διαδοχή του από τον Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος διοικητής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από νομικά γραφεία των Αθηνών να βρεθεί πλαίσιο επίσπευσης των διαδικασιών αντικατάστασης των διευθυντών Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος , Σ Ζάρκου, Ταμείων Ι. Λεβέντη, Στατιστικής Ν. Τσαβέα και Εργασιών Δημοσίου Ε. Γκατζώνα με σκοπό τον έλεγχο των κρίσιμων διευθύνσεων του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος. Ειδικώς η Διεύθυνση του κ. Ζάρκου είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία των πιστωτικών φορέων, καθώς και των επιχειρήσεων και οργανισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας που περιέρχονται στην εποπτεία της ΤτΕ. Η δε Διεύθυνση του κ. Τσαβέα συλλέγει, επεξεργάζεται και δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα νομισματικά και πιστωτικά μεγέθη, το ισοζύγιο πληρωμών, τη διεθνή επενδυτική θέση και τους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς της χώρας. Το λεγόμενο «Στατιστικό Δελτίο» της ΤτΕ επηρεάζει πολλές φορές τις εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς έχουν δημοσιοποιηθεί συμπεράσματα αντίθετα προς τις εκτιμήσεις και τα μεγέθη του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου.

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις, από το Μαξίμου, ο διοικητής της ΤτΕ συνεχίζει ακάθεκτος «ξηλώνοντας» τον έναν μετά τον άλλον τους συνεργάτες του Γ. Προβόπουλου και στις τράπεζες όπου εποπτεύουν την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων. Η πρόσφατη τοποθέτηση του Γ. Μουρμούρα ως υποδιοικητή στην ΤτΕ δεν μετρίασε την ένταση, όπως αρχικώς πιστευόταν, λόγω της προσωπικής σχέσης του κ. Μουρμούρα με τον πρωθυπουργό. Ο νέος υποδιοικητής που ανέλαβε καθήκοντα προ δύο εβδομάδων, προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στο προσωπικό θεωρώντας ότι οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις Στουρνάρα θα προκαλέσουν πολύ σύντομα αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζόμενων. Στον αντίποδα, η πλευρά Στουρνάρα αναφέρει ότι «δεν έχουν γίνει αλλαγές και οι συνεργάτες του κ. Προβόπουλου αποχώρησαν οικειοθελώς» τονίζοντας ότι οι όποιες διευθυντικές μεταβολές θα γίνουν με διακομματική συνεννόηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ