Τρίζει η καρέκλα Σκλαβούνη στο ΤΧΣ-Όλο το παρασκήνιο

Τρίζει η καρέκλα Σκλαβούνη στο ΤΧΣ-Όλο το παρασκήνιο
Ζήτημα αντικατάστασης του Προέδρου του ΤΧΣ κ. Χρήστου Σκλαβούνη τίθεται μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε με το Υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα της δημιουργίας bad bank.

Ο κ. Σκλαβούνης παρά το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί bad bank για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ο Πρόεδρος του ΤΧΣ επιμένει να επαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα απολύτως εναρμονισμένος με τις προσπάθειες ορισμένων εκ των τραπεζών που συνεχίζουν να υποστηρίζουν παρασκηνιακά μια τέτοια κίνηση.
Το ζήτημα προέκυψε την στιγμή που η διοίκηση της ΤτΕ έχει επισημάνει στις τράπεζες πως όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας bad bank αλλά και ότι άμεσα θα εκδοθεί κανονιστική πράξη για τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα προβλέπει συγκεκριμένες και υποχρεωτικού χαρακτήρα διαδικασίες για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων πράγμα το οποίο δεν ικανοποιεί τους τραπεζίτες.
Επισημαίνεται ότι το σενάριο της κακής τράπεζας έχει ήδη εξεταστεί αλλά αποφασίστηκε να μην προχωρήσει καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα θα χρειαζόταν χρηματοδότηση από το ΤΧΣ. Χρηματοδότηση που ναι μεν θα γινόταν προς την κακή τράπεζα αλλά ουσιαστικά θα αποτελούσε έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις συστημικές τράπεζες από τις οποίες η κακή τράπεζα θα «αγόραζε» τα κακά δάνεια. Επιπλέον μια τέτοια διαδικασία θα αφαιρούσε κεφάλαια από το ΤΧΣ πράγμα που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση καθώς έχει στόχο μετά την ολοκλήρωση των stress test να χρησιμοποιήσει το περισσευούμενο κεφάλαιο για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών παρά το γεγονός ότι η τρόικα δεν φαίνεται ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας διαδικασίας.
Παράλληλα τόσο στην κυβέρνηση όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει δυσφορία για την αδράνεια Σκλαβούνη να παράσχει στοιχεία για τα κόκκινα παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται υπέρμαχος της δημιουργίας bad bank. Μια δυσφορία που εκφράστηκε χθες με επιθετικό τρόπο από το Υπουργείο Οικονομικών όπου ξεκάθαρα χρεώνεται στον κ. Σκλαβούνη η καθυστέρηση.


Νίκος Καρούτζος

[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ