Αγωγή κατά της κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν περίπου 100 Έλληνες καταθέτες

Αγωγή κατά της κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν περίπου 100 Έλληνες καταθέτες
Αγωγή κατά της κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν περίπου 100 Έλληνες καταθέτες που υπέστησαν haircut στις καταθέσεις τους τον Μάρτιο του 2013, με βάση την απόφαση του Eurogroup για bail in στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.


Οι εν λόγω καταθέτες έχουν υποστεί ζημιές ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Η κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει, σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα, διεθνή γραφεία για να την υπερασπίσουν, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Η διαδικασία γίνεται στη βάση διμερούς συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά.
Την αγωγή κατέθεσαν τα δικηγορικά γραφεία Grant & Eisenhofer, Kessler Topaz Meltzer & Check and Kyros Law, μαζί με το διεθνές δικηγορικό γραφείο Volterra Fietta, για λογαριασμό των επηρεαζόμενων ελλήνων επενδυτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ομάδα των δικηγόρων, η διαφορά έχει υποβληθεί στο πλαίσιο μιας διμερούς συνθήκης επενδύσεων του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η οποία προβλέπει ότι τα μέρη πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο τουλάχιστον έξι μηνών.
Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε μια κοινά αποδεχτή διευθέτηση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, το αίτημα θα παραπεμφθεί για επίλυση μέσω της δεσμευτικής διαιτησίας στο διεθνές κέντρο επίλυσης επενδυτικών διαφορών, (ICSID).
Η αναμενόμενη ημερομηνία μιας τέτοιας δράσης θα είναι μέσα Ιανουαρίου του 2015.
Ο γενικός εισαγγελέας της δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανέφερε στο Stockwatch, ότι ο ίδιος με το διορισμό του στη νομική υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2013 είχε «κληρονομήσει» την όλη υπόθεση μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος και άλλοι.
Έκτοτε, είπε, προστέθηκαν και άλλοι επηρεαζόμενοι έλληνες επενδυτές οι οποίοι προσέφυγαν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο επενδυτικών διαφορών (ICSID).
Η νέα προσφυγή των περίπου 100 επενδυτών σε βάρος της κυπριακής Δημοκρατίας προστίθεται, σημείωσε, στην ίδια υπόθεση κατά της κυπριακής Δημοκρατίας και ενώπιον του ιδίου σώματος.
Εξήγησε ότι δεν θα διεξαχθούν ξεχωριστές νομικές διαδικασίες για την κάθε μία καταγγελία καθώς, το αίτημα είναι κοινό και προκύπτει μέσω της διμερούς συμφωνίας που έχει συνάψει παλαιότερα η Κύπρος με την Ελλάδα.
Όλες οι προσφυγές καθώς και οι νέες προσφυγές που έχουν προστεθεί βρίσκονται ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ