Η επόμενη μέρα των τραπεζών –πότε θα ρίξουν χρήμα στην αγορά

Η επόμενη μέρα των τραπεζών –πότε θα ρίξουν χρήμα στην αγορά
Με το βλέμμα προσηλωμένο στην επόμενη μέρα, οι ελληνικές τράπεζες προσαρμόζουν στα νέα δεδομένα –που απαιτούν πρόσθετα κεφάλαια 6,38δις ευρώ- τα επιχειρησιακά τους σχέδια, και ανακοινώνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στόχος τους να βγουν στις αγορές και να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Της Έφης Καραγεώργου.

Τον δρόμο ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς, που με κίνηση ματ πρωτοστατεί στις εξελίξεις. Τα κεφάλαια που χρειάζεται είναι 425εκατ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε ότι βγαίνει στις αγορές με δύο τρόπους. Πρώτον, με την έκδοση ομολογιακού ύψους 500εκ ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της. Κίνηση ιδιαίτερα σημαντική, που θα αποτελέσει και βαρόμετρο, καθώς η Πειραιώς σπάει 5 χρόνια «απομόνωσης» και βγαίνει στις αγορές πριν από το κράτος.

Δεύτερον ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75δισ ευρώ και συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 28 Μαρτίου. Με την ολοκλήρωσης της αμκ το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα ανέλθει στο 35% από 20% σήμερα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Ομίλου της Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα: «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την αποπληρωμή κεφαλαίων καταβεβλημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Προσδοκούμε ότι η πρωτοβουλία μας θα λάβει ισχυρή υποστήριξη από τους υφιστάμενους μετόχους μας, καθώς επίσης και από άλλους επενδυτές υψηλής ποιότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.»

Η AlphaBank, είναι η τράπεζα που εμφανίζει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των συστημικών τραπεζών –μόλις 262εκατ ευρώ. Αν και μπορεί να καλύψει το ποσό, θα ανακοινώσει εντός των ημερών αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περί το 1δισ ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που θα υλοποιηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπογραμμίζει ότι από την άσκηση της Blackrock, «τοποθετείται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την αγορά», σημειώνοντας ότι: «οι κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοινώθηκαν από την ΤτΕ για τον Όμιλο της Εθνικής και ανέρχονται σε 2,183δισ ευρώ, προκύπτουν ουσιαστικά από την Finansbank βάσει όμως μιας εξαιρετικά δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης ».

Η Eurobank που έχει ανάγκες ύψους 2,945δισ ευρώ, συγκαλεί την επόμενη βδομάδα το ΔΣ το οποίο θα αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει το σύνολο του ποσού που χρειάζεται.

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα καταθέσει και η Τράπεζα Αττικής, το οποίο θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, αγνόησε τις ενστάσεις του ΔΝΤ, και με σύμμαχο την ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες, τα αποτελέσματα των stresstest, που διενήργησε η BlackRock. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθέτησε μια αυστηρή προσέγγιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ευρήματα θα είναι επαρκώς συντηρητικά.

Για παράδειγμα η πρόβλεψη για δείκτη κάλυψης NPLs (καθυστερούμενα δάνεια) στο 52% είναι από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη, καθώς το 75% των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν δείκτη κάλυψης χαμηλότερο από το 52%.

Ο «λογαριασμός» για τις τράπεζες έκλεισε στα 6,38 δισ ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που προβλέπει θετικό ΑΕΠ από φέτος και σταδιακή μείωση της ανεργίας στο 21% το 2016.

Η ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου να υποβάλουν, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, στο συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει ως το τέλος του 2016 αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού χαρτοφυλακίου 16,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και άλλα 2,34 δισ. ευρώ για το εξωτερικό. Η τράπεζα διαθέτει ήδη συσσωρευμένες προβλέψεις 12,36 δις ευρώ, κύρια εποπτικά κεφάλαια 8,29 δις ευρώ και αναμένει βάσει της άσκησης εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ύψους 2,65 δις ευρώ. Και ο τελικός λογαριασμός ανέρχεται στα 425 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά αποτελέσματα για το 2013 ύψους 2,53δισ ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής υπεραξίας από εξαγορές.

Για την Alpha οι αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού χαρτοφυλακίου υπολογίζονται σε 14,7δισ ευρώ για την Ελλάδα και 2,93δισ ευρώ για τις θυγατρικές της στο εξωτερικό. Εκτιμάται ότι θα πετύχει εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ύψους 4,04δισ ευρώ. Διαθέτει συσσωρευμένες προβλέψεις 10,4δισ ευρώ και κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 7,38δισ ευρώ. Με τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζονται να είναι 262εκατ ευρώ

Για την Eurobank οι αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού χαρτοφυλακίου υπολογίζονται στα 9,5δισ ευρώ στο εσωτερικό και άλλα 1,62 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Διαθέτει κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 2,2 δισ. ευρώ, συσσωρευμένες προβλέψεις 7 δισ. ευρώ και προβλέπεται ότι θα επιτύχει εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ.

Η Εθνική έχει τις χαμηλότερες αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού χαρτοφυλακίου για την Ελλάδα στα 8,74 δις ευρώ και οι αντίστοιχες του εξωτερικού ανέρχονται σε 3,1 δις ευρώ. Διαθέτει συσσωρευμένες προβλέψεις 8,13 δις ευρώ, κύρια εποπτικά κεφάλαια 4,82 δις ευρώ και αναμένει εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 1,45 δις ευρώ.

Η άσκηση για την Τράπεζα Αττικής προβλέπει αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού χαρτοφυλακίου 888 εκατ. ευρώ και διαθέτει συσσωρευμένες προβλέψεις 403 εκατ. ευρώ και βασικά εποπτικά κεφάλαια 225 εκατ ευρώ. Από εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου προβλέπεται κεφαλαιακή ενίσχυση 106 εκατ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ