Αυτό είναι το business plan της Γενικής - Ο ρόλος Καραμούζη και η Α.Μ.Κ.

Αυτό είναι το business plan της Γενικής - Ο ρόλος Καραμούζη και η Α.Μ.Κ.
Ξεκινά και επίσημα η μετεξέλιξη της Γενικής Τράπεζας σε επενδυτικό βραχίονα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το τιμόνι θα κρατά ο κ. Νίκος Καραμούζης, ως διευθύνων σύμβουλος. Τα σχέδια για τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια και το consulting σε εταιρείες με μέλλον. 

Της Έφης Καραγεώργου

Η τοποθέτηση Καραμούζη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ανακοινώθηκε χθες από την Τράπεζα Πειραιώς και πλέον η Γενική θα «τρέξει» αφ΄ ενός τη διαχείριση επισφαλών δανείων, και αφ΄ ετέρου την αναδιάρθρωση και χρηματοδότηση δράσεων για επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.Την μετεξέλιξη της Γενικής (που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Πειραιώς, όπως και οι τράπεζες Αγροτική, Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική και Millennium), είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Ιούλιο ο επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Όπως είχε πει τότε: θα εστιάσουμε στη διάθεση ρευστότητας στην αγορά, στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.

Πλέον η Γενική, θα ξεκινήσει μία νέα πορεία στο τραπεζικό γίγνεσθαι και θα αποτελέσει την τράπεζα διαχείρισης των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων. Παράλληλα όμως θα παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις που αν και έχουν προοπτικές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, ενώ θα προχωρεί και σε διεθνείς συμπράξεις, ώστε να προσφέρει ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις πελάτες του Ομίλου Πειραιώς.

Το επόμενο βήμα, θα είναι μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας, όπως επίσης έχει πει ο κ. Σάλλας, και στην οποία αύξηση θα έχουν προτεραιότητα οι ιδιώτες μέτοχοι της Πειραιώς.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, πως ο Όμιλος εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως ο νέος μηχανισμός θα μπει σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ο κ. Θωμόπουλος είχε επισημάνει ακόμα πως η «αγορά απαιτεί διαφάνεια ως προς τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπογραμμίζοντας ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος να γίνει τώρα ο διαχωρισμός, αφού η κατάσταση σταθεροποιείται και πλησιάζουμε στο τέλος του καθοδικού κύκλου. Αλλά και παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν πως είναι ορθή η πολιτική να δημιουργηθούν οντότητες διαχείρισης των επισφαλών δανείων εντός των τραπεζών, προκειμένου να μπορεί η τράπεζα να επωφεληθεί από την επαναφορά δανείων σε καθεστώς εξυπηρέτησης, αν όντως έχουμε φτάσει στο τέλος της πορείας καθόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ