Στουρνάρας στο Bloomberg: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων

Στουρνάρας στο Bloomberg: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων

Το βλέμμα στην επόμενη συνεδρίαση

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τον στόχο του 2% φέτος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες για να ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Bloomberg, από τη Γάνδη όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ από τον Απρίλιο θα ήταν μια επιλογή μόνο εάν τα δεδομένα εκπλήξουν. Και πρόσθεσε, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διασφαλίσουν απολύτως ότι δεν θα ενεργήσουν πρόωρα και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα.

«Το πρόσφατο σύνολο δεδομένων υποδηλώνει ότι θα φτάσουμε στο 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Η τελευταία επιβράδυνση στους μισθούς δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου — οπότε τον Ιούνιο».

Το βλέμμα στην επόμενη συνεδρίαση

Με την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι αναλυτές προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τις δηλώσεις των αξιωματούχων αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη πορεία των επιτοκίων. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ως επί το πλείστον, η συζήτηση επικεντρώνεται στο εάν η πρώτη περικοπή θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο — αν και ορισμένοι έχουν εκφράσει επίσης προτιμήσεις για νωρίτερα ή μεταγενέστερα μέτρα.

Ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στο πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα κόστη δανεισμού και πού θα διακανονιστούν μακροπρόθεσμα. Ο Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της σταδιακής προσέγγισης.

«Η μετάβαση προς την ουδέτερη κατεύθυνση θα πάρει χρόνο», υποστήριξε. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στο σύστημα για βήματα μεγαλύτερα από 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα – περίπου 2% – προς το τέλος του επόμενου έτους».

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης:

  • «Ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο μας πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε».
  • «Ο Απρίλιος είναι μια επιλογή εάν λάβουμε το σωστό είδος δεδομένων, ο Μάρτιος σίγουρα δεν είναι. Δεν θα αναλάβουμε τον κίνδυνο να μειώσουμε τα επιτόκια μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο μας».
  • «Η αύξηση των μισθών άνω του 4% είναι ανησυχητική. Αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια, και αυτό είναι χαμηλότερο».
  • «Δεν είμαι σίγουρος ότι η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Μάλλον δεν θα γίνει.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ