JP Morgan: Υψηλό το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνονται οι αποτιμήσεις

JP Morgan: Υψηλό το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνονται οι αποτιμήσεις

Τρεις βασικοί παράγοντες εξηγούν τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι ξένοι για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη μεγάλη απόδοση που έχουν σημειώσει, με ~100% σε επίπεδο δείκτη από τις 22 Ιουνίου, έναντι ~30% για τις SX7P. Αυτό επιβεβαιώνει η JP Morgan σε έκτακτο note της, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται τώρα σε 0,7x σε όρους P/TBV και 6x σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, όχι πολύ μακριά από τα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζών που ιστορικά θεωρούνταν ως τεχνικό ανώτατο όριο.

Τρεις βασικοί παράγοντες εξηγούν αυτή τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση, κατά την άποψη της JP Morgan:

1) η ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά, με ανοδικές μακροοικονομικές προοπτικές, χαμηλό εγχώριο πολιτικό κίνδυνο και θετικούς καταλύτες.

2) Οι συναινετικές προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για τις τράπεζες συνεχίζουν να φθάνουν υψηλότερα από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης (+12% κατά μέσο όρο το 2024).

3) Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ~40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της CEEMEA (Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), το πιο σχετικό σημείο αναφοράς από τη σκοπιά του δείκτη, το οποίο η JP Morgan θεωρεί σημαντικό παράγοντα τεχνικής υποστήριξης για τον κλάδο σε σχέση με τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Ουσιαστικά, οι περισσότερες από τις συνομιλίες της JP Morgan με τους επενδυτές επικεντρώνονται στην ευαισθησία των τραπεζών στα επιτόκια, στις προοπτικές καθαρής πιστωτικής ανάπτυξης και στην έκταση της δυνατότητας επιστροφής κεφαλαίου. Οι ανακοινώσεις καθοδήγησης για το 2024-2026 (με την Πειραιώς να αναμένεται να ανακοινώσει στις 14 Φεβρουαρίου), οι πωλήσεις των υπολοίπων μεριδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η απόφαση του SSM για τη διανομή μερίσματος του 2023 μαζί με την επικοινωνία των τραπεζών σχετικά με τη μελλοντική απόδοση κεφαλαίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση των μετοχών, κατά την JP Morgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ