Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί – Όχι σύντομα μειώσεις επιτοκίων

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί – Όχι σύντομα μειώσεις επιτοκίων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τηρούν στάση αναμονής

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι υπομονετική πριν προχωρήσει σε χαλάρωση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Επικαλούμενη τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, η Σνάμπελ έκανε λόγο για προειδοποιήσεις ότι δεν πρέπει να προσαρμοστεί σύντομα η πολιτική της ΕΚΤ, σε συνέντευξή της στους Financial Times.

«Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί γιατί γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά», είπε χαρακτηριστικά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τηρούν στάση αναμονής ενόψει των πρόσθετων στοιχείων που χρειάζονται για να κρίνουν εάν ο πληθωρισμός και η εξέλιξη των μισθών θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο, επισημαίνει το Bloomberg.

«Τα πρόσφατα εισερχόμενα δεδομένα δεν μειώνουν τις ανησυχίες μου ότι το τελευταίο μίλι μπορεί να είναι το πιο δύσκολο. Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό υπηρεσιών. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, επειδή οι αγορές τιμολογούν επιθετικά τον άξονα των κεντρικών τραπεζών. Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν πυροδοτήσει φόβους για νέες διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα».

«Θα έλεγα τι εισερχόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη φάση κατά την οποία η ρύθμιση και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής γίνεται ιδιαίτερα σημαντική, επειδή όλα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων», είπε η Σνάμπελ.

Υποστηρίζοντας ότι η «αιχμή της μετάδοσης» μάλλον έχει περάσει, τόνισε ότι από τότε που έφτασε το 2,9%, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης «παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός».

«Παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας που είναι χαρακτηριστική για το τελευταίο μίλι», είπε. «Αυτό είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ