Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά τα επιτόκια για τέταρτο μήνα - Aνοιχτή η πόρτα για πιθανές περικοπές

Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά τα επιτόκια για τέταρτο μήνα - Aνοιχτή η πόρτα για πιθανές περικοπές

Η απόφαση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη διαίρεση της Επιτροπής σχετικά με την κατεύθυνση πολιτικής από το 2008

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια για τέταρτο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας (Boe), όπως ήταν αναμενόμενο από την αγορά, όπως αντίστοιχα κινήθηκαν και η ΕΚΤ και η Fed.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκε διχασμένο, καθώς κόντρα στις προβλέψεις έξι αξιωματούχοι ψήφισαν να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο υψηλό 16ετίας του 5,25%, δύο ψήφισαν να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες βάσεις και ένας ψήφισε να μειωθεί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διάρκεια για την οποία τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σε αυτό το ύψος «θα παραμείνει υπό εξέταση».

Η Επιτροπή ήταν διαιρεμένη σχετικά με τον τρόπο δράσης: Ο Jonathan Haskel και η Catherine Mann επέλεξαν να ψηφίσουν για αύξηση 0,25 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο Swati Dhingra ψήφισε για μείωση του ίδιου μεγέθους, στην πρώτη ψήφο για περικοπή από την έναρξη της πανδημίας πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα άνοιξε την πόρτα σε μειώσεις των επιτοκίων, περιορίζοντας τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό φέτος και εγκαταλείποντας την καθοδήγησή της ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί ξανά. Η απόφαση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη διαίρεση σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής από το 2008, σε μια πιθανή καμπή στον αγώνα της BοE κατά του πληθωρισμού.

«Πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να πέσει μέχρι το στόχο του 2% και να παραμείνουμε εκεί, προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο διοικητής της BoE.

Η πιο ήπια στάση της BοE αντικατοπτρίστηκε στην καθοδήγησή της. Το σχόλιο ότι «θα απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση» εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος, αποσύρθηκε. Αντίθετα, επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα πρέπει «να παραμείνουν περιοριστικά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής θα ψήφιζε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και οι υπόλοιποι θα ψήφιζαν για να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα.

Σε μια πιο ήπια διατύπωση σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια, η BoE απέσυρε την προειδοποίησή της ότι θα απαιτούνταν «περαιτέρω σύσφιξη» εάν προκύψουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ