Άφησε σταθερά τα επιτόκια η Fed - Πάουελ: Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για την πορεία του πληθωρισμού

Άφησε σταθερά τα επιτόκια η Fed - Πάουελ: Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για την πορεία του πληθωρισμού

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή στη γλώσσα επιβεβαιώνει ότι οι ρυθμιστές πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια είναι πιθανό να είναι μια μείωση

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε η Φέντεραλ Ριζέρβ τα επιτόκια, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, όμως προσανατολίζεται πλέον στο να κάνει το μεγάλο βήμα προς μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο ενός ανακοινωθέντος που μετριάζει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τους υπόλοιπους κινδύνους για την οικονομία.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι απέσυρε από το ανακοινωθέν της την παρατεταμένη αναφορά για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση η Fed αναφέρει ότι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. «Τα κέρδη θέσεων εργασίας έχουν μετριαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, αλλά παραμένουν ισχυρά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να διατηρήσει τον στόχο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 5,25% και 5,5% επιτεύχθηκε ομόφωνα.

Η φράση που αφαιρέθηκε

Οι υπεύθυνοι καθορισμού των επιτοκίων αφαίρεσαν επίσης την φράση για αύξηση των επιτοκίων από τη δήλωσή τους, λέγοντας: «Η επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται προς καλύτερη ισορροπία».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή στη γλώσσα επιβεβαιώνει ότι οι ρυθμιστές πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια είναι πιθανό να είναι μια μείωση.

Ωστόσο, παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Αν και η δήλωση συμπύκνωσε τους παράγοντες που θα λάμβαναν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατά την αξιολόγηση της πολιτικής, δεν απέκλειε ρητά περισσότερες αυξήσεις. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η εξάλειψη των καθυστερημένων επιπτώσεων της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζονται τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες για να τεθούν σε ισχύ οι προσαρμογές.

«Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών στο εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», ανέφερε η δήλωση.

Οι κίνδυνοι

«Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία», ανέφερε η ανακοίνωση της FOMC. «Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.»

Πάουελ: Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για την πορεία του πληθωρισμού

Την πάγια θέση ότι η Fed θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε κάθε συνεδρίαση επανέλαβε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι για τη μείωση των επιτοκίων χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. «Όλα είναι ανοικτά, όλα θα εξαρτηθού από την πορεία της οικονομίας. Μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι που να μας κάνουν να πάμε πιο αργά ή πιο γρήγορα στις μειώσεις των επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αξιοσημείωτα, παρότι παραμένει πάνω από το στόχο, απέναντι στον οποίο η κεντρική τράπεζα παραμένει απόλυτα δεσμευμένη, όπως τόνισε. Επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Fed. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος για τη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη, την ώρα που οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες», είπε ο Πάουελ χαρακτηριστικά.

Στόχος μας, όπως είπε, είναι να αποκλιμακώσουμε τις πιέσεις τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στην πληθωρισμό. Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοοδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πάουελ είπε ότι τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό τους τελευταίους έξι μήνες, δεν είναι αρκετά και όπως είπε πρέπει να «είμαστε σίγουροι» ότι τα στοιχεία θα προσδώσουν τη σιγουριά που χρειάζεται για να προχωρήσει η Fed σε μείωση των επιτοκίων.

Επεσήμανε δε τη σημασία που έχει μια ισχυρή αγορά εργασίας για την οικονομία και τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά και γενικότερα η απασχόληση παραμένει σφιχτή, συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι μία υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομία, αν και μία υπερβολικά γρήγορη κίνηση θα μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία του πληθωρισμού.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους και ότι κάποια στιγμή φέτος θα αρχίσουν μειώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ