Λαγκάρντ: «Παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων το καλoκαίρι - Οι υψηλές προσδοκίες δεν βοηθούν

Λαγκάρντ: «Παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων το καλoκαίρι - Οι υψηλές προσδοκίες δεν βοηθούν

Οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν περίπου έξι μειώσεις επιτοκίων για φέτος

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από το ερχόμενο καλοκαίρι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο Bloomberg House στο Νταβός, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται "στο σωστό δρόμο" στον αγώνα τους για την τιθάσευση των τιμών καταναλωτή και ότι είναι ο ρόλος τους να λένε τι είναι πιθανό να συμβεί.

«Θα έλεγα ότι είναι επίσης πιθανό», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: “Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν έχουν εδραιωθεί στο επίπεδο όπου θα θέλαμε να τους δούμε”.

Μία ημέρα πριν ξεκινήσει η «σιωπηλή περίοδος» που προηγείται των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η Lagarde ενώνει τη φωνή της με εκείνες άλλων συναδέλφων της, στην προσπάθειά τους να αμβλύνουν τις προσδοκίες για τις μειώσεις των επιτοκίων.

"Έχετε μιλήσει με ορισμένους από αυτούς, έχουν μιλήσει πρόσφατα, και ο καθένας τους έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα", δήλωσε η Λαγκάρντ. "Γενικά συμπλέουμε προς τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με βάση τα δεδομένα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν τα τοπικά εγχώρια δεδομένα τους, έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία είναι διαφορετικά από τη μία χώρα στην άλλη".

Ενώ ο πρόεδρος αναγνώρισε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η συναίνεση, είπε επίσης ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων αποτελούν αντιπερισπασμό.

"Δεν βοηθάει τη μάχη μας κατά του πληθωρισμού, αν η πρόβλεψη είναι τέτοια ώστε να είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με το τι είναι πιθανό να συμβεί", δήλωσε η Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ