Bloomberg: Ο Ενρία φεύγει, η "τραπεζική μάχη" για τα μερίσματα έρχεται στην ΕΚΤ

Bloomberg: Ο Ενρία φεύγει, η "τραπεζική μάχη" για τα μερίσματα έρχεται στην ΕΚΤ

Οι ρυθμιστικές αρχές βλέπουν την αποχώρηση του Enria στο τέλος του έτους ως μια ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις για μια λιγότερο περιοριστική προσέγγιση

Ετοιμες να πιέσουν για χαλάρωση ως προς τα μερίσματα των μετόχων είναι αρκετές ρυθμιστικές αρχές τραπεζών που είναι δυσαρεστημένες με τη σκληρή στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτή ευθύνεται εν μέρει για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μετέχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και διαφωνούν εδώ και καιρό με τη γραμμή του προέδρου Andrea Enria, θέλουν να μειώσουν τον κεφαλαιακό πήχη που πρέπει να πληρούν οι μεμονωμένες τράπεζες για τα μερίσματα και να καταργήσουν μια χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης για την επαναγορά μετοχών, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ρυθμιστικές αρχές βλέπουν την αποχώρηση του Enria στο τέλος του έτους ως μια ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις για μια λιγότερο περιοριστική προσέγγιση στη διάδοχό του Claudia Buch, παρότι η ίδια ήταν μέχρι τώρα ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ και δεν ήταν υπάρμαχη μιας πιο χαλαρής προσέγγισης, σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές του Bloomberg. Παράλληλαο, θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου που θέλουν να διατηρήσουν το status quo.

Τα μερίσματα των μετόχων αποτελούν εδώ και καιρό βασικό σημείο τριβής μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών της Ευρωζώνης, οι οποίες προσπαθούν να ξανακερδίσουν τους επενδυτές μετά από χρόνια πενιχρών διανομών, όταν αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Παρότι ο κλάδος επωφελήθηκε πρόσφατα από την άνοδο των επιτοκίων που επέτρεψε σε πολλές τράπεζες να αυξήσουν τις δεσμεύσεις για μερίσματα, οι περισσότεροι δανειστές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλη discount σε σχέση με τους αντίστοιχους στη Wall Street.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προβεί σε επανεξέταση των εποπτικών της διαδικασιών το επόμενο έτος, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για τη συζήτηση σχετικά με τη διανομή μερισμάτων. Η συμβολή της Buch, η οποία είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Bundesbank, θα αποδειχθεί πιθανώς καθοριστικής σημασίας σε μια δύσκολη συζήτηση, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ