Bloomberg: Η Λαγκάρντ στην Αθήνα – Τι θα πει για πληθωρισμό, δημοσιονομικούς κανόνες

Bloomberg: Η Λαγκάρντ στην Αθήνα – Τι θα πει για πληθωρισμό, δημοσιονομικούς κανόνες

Η Lagarde δήλωσε χθες αισιόδοξη ότι οι κίνδυνοι για περαιτέρω άνοδο των τιμών έχουν περιοριστεί

Στην Αθήνα βρίσκεται η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, για την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται ευρέως να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη έπειτα από 10 συναπτές αυξήσεις. Εξάλλου, η ίδια η επικεφαλής της Τράπεζας εκτιμά ότι η «μάχη» εναντίον του πληθωρισμού βαίνει καλώς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των προέδρων της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Eurogroup, η Lagarde δήλωσε χθες αισιόδοξη ότι οι κίνδυνοι για περαιτέρω άνοδο των τιμών έχουν περιοριστεί, παρότι σε άλλη περίσταση πρόσφατα σχολίαζε πως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Η αισιοδοξία αυτή, δεδομένου ότι εκφράστηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση στην Αθήνα, φαίνεται να στρώνει το δρόμο για διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερό επίπεδο – αν και ιστορικό υψηλό – μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο αυξήσεων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, όμως, μίλησε και για στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα και για αυξημένους κινδύνους, παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές. Επίσης, ανέφερε ότι η απασχόληση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.

Η Lagarde παρατήρησε ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα σε κάθε διάσταση απόψεων της Ευρώπης σχετικά με το Μεσανατολικό ή άλλου είδους θέσεις. Τόνισε, έτσι, πως η ψαλίδα μεταξύ των χωρών θα ανοίξει εάν δεν γίνουν προσπάθειες σύγκλισης.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Η Lagarde στάθηκε και στην έλλειψη συμφωνίας για νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η οποία μετατρέπεται σε «πονοκέφαλο». Εάν η Ε.Ε. δεν συμφωνήσει πριν το τέλος του έτους σε νέους κανόνες, ενδέχεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω το πεδίο της νομισματικής πολιτικής, τόνισε.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο Paschal Donohoe, επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι δίνεται μεγάλο βάρος για επίτευξη συμφωνίας φέτος. Απάντησε ότι είναι εφικτό, αλλά πολύ δύσκολο.

Επίσης, δεσμεύτηκε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Ιταλία να συμφωνήσει στους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εάν δεν το υιοθετήσει και ότι άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο διάσωσης στην περίπτωση τραπεζικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Charles Michel, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεδομένου ότι οι θέσεις των κρατών μελών απέχουν ακόμη πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ