Bloomberg: «Δύσκολη» η απόφαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Bloomberg:  «Δύσκολη» η απόφαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι που υποστήριξαν την επιτοκιακή αύξηση έδωσαν βάρος στα υψηλά επίπεδα τιμών

«Δύσκολη απόφαση» θεώρησαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τη νέα επιτοκιακή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, που αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Τα μέλη του ΔΣ εκτίμησαν ότι οι κίνδυνοι της υπερβολικής ή της λίγης σύσφιγξης έχουν «εξισορροπηθεί», όπως προκύπτει από τον απολογισμό της συνεδρίασης της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου. «Λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας, τα μέλη υπογράμμισαν ότι η απόφαση μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και της παύσης ήταν δύσκολη και ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο και εκτιμήσεις τακτικής», αναφέρεται στον απολογισμό.

Οι αξιωματούχοι που υποστήριξαν την επιτοκιακή αύξηση έδωσαν βάρος στα υψηλά επίπεδα τιμών και στο γεγονός ότι μια ανοδική κίνηση θα έδινε το σήμα της αποφασιτικότητας για επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% εγκαίρως. «Δόθηκε δε ιδιαίτερη έμφαση στις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις για τον πληθωρισμό και στο γεγονός ότι οι προβλέψεις εξαρτώνται από τα επιτόκια της αγοράς, τα οποία ενσωματώνουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους».

«Αυτά τα μέλη υποστήριξαν επίσης ότι μεγάλο μέρος της μετακύλισης των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων εκκρεμούσε ακόμη», αναφέρεται στα πρακτικά. Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι «η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες». «Θεωρήθηκε ευρέως ότι, εκ των υστέρων, οι προβλέψεις του Ιουνίου ήταν υπερβολικά αισιόδοξες όσον αφορά την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης το 2023». Ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούν εύλογο να αναμένεται η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, «χάρη στην ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών από την αύξηση των μισθών και την ισχυρή αγορά εργασίας».

Ως προς τη μετάδοση στην οικονομία των επιτοκιακών αυξήσεων, τα μέλη σημείωσαν ότι «υπάρχουν πλέον άφθονες ενδείξεις ότι η διαδικασία αυτή προχωράει δυναμικά, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν». Αν και αυτό θα μπορούσε εν μέρει να αντανακλά την εξαιρετικά ισχυρή αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, η ανάλυση των εμπειρογνωμόνων έδειξε ότι ο αντίκτυπος υπερέβαινε τον συνηθισμένο πρότυπο μετάδοσης. Επιπλέον, στα πρακτικά αναφέρεται ότι ένα σημαντικό μέρος της μετακύλισης των επιτοκίων εκκρεμούσε ακόμη και ήταν πιθανό να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ