Τράπεζες πίσω από την άνοδο κατά 70% των περιστατικών greenwashing το 2023

Τράπεζες πίσω από την άνοδο κατά 70% των περιστατικών greenwashing το 2023

Η RepRisk κατέγραψε 148 περιπτώσεις από τον κλάδο των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως τους 12 μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, από 86 κατά τους προηγούμενους 12 μήνες - Από τις 148 περιπτώσεις, οι 106 ήταν από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 

 

 

Ο αριθμός των περιπτώσεων greenwashing από τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 70% τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έκθεση την Τρίτη που επικαλείται το Reuters.

Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιπροσώπευαν τις περισσότερες περιπτώσεις και μεγάλο μέρος του greenwashing που αφορούσε ισχυρισμούς σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα.

Η εταιρεία δεδομένων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης (ESG) RepRisk κατέγραψε 148 περιπτώσεις από τον κλάδο των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως τους 12 μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, από 86 κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.
Από τις 148 περιπτώσεις, οι 106 ήταν από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Greenwashing περιλαμβάνει έναν οργανισμό που προβάλλει παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα σε επενδυτές ή καταναλωτές, συνήθως για να ενισχύσει τη φήμη του και το τελικό αποτέλεσμα.

"Πάνω από το 50% αυτών των περιστατικών κινδύνου greenwashing που σχετίζονται με το κλίμα είτε ανέφεραν ορυκτά καύσιμα είτε συνέδεαν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτά τα περιστατικά δεν συμβαίνουν μεμονωμένα και οι ρυθμιστικές αρχές γνωρίζουν όλο και περισσότερο την κλίμακα του προβλήματος", ανέφερε η RepRisk.


Οι επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν τον Ιούνιο ότι τράπεζες, ασφαλιστές και επενδυτικές εταιρείες σε όλο το μπλοκ είχαν κάνει «παραπλανητικούς ισχυρισμούς» σχετικά με τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας τους στους επενδυτές.

Ο κλάδος των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι δεύτερος μόνο μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τον αριθμό των περιστατικών greenwashing, δήλωσε ο RepRisk.

Η εταιρεία δεδομένων διαπίστωσε ότι το greenwashing γενικότερα βρισκόταν σε άνοδο.

Ένα στα τέσσερα περιστατικά κινδύνου ESG που σχετίζονται με το κλίμα συνδέθηκε με πράσινη πλύση, μια αύξηση από ένα στις πέντε πέρυσι, ανέφερε, ενώ διαπίστωσε επίσης ότι μία στις τρεις εταιρείες που συνδέονται με το greenwashing εμπλέκεται επίσης στη λεγόμενη «κοινωνική πλύση». .


Όρισε το κοινωνικό washing ως εταιρείες που παρουσιάζονται θετικά με το να «σκιάζουν ένα υποκείμενο κοινωνικό ζήτημα» - όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εταιρική συνενοχή ή οι επιπτώσεις στις κοινότητες - για να προστατεύσουν τη φήμη και τις οικονομικές τους επιδόσεις.

«Η παραπλανητική επικοινωνία γύρω από περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα όχι μόνο εμποδίζει την πρόοδο προς τους συλλογικούς στόχους, αλλά βλάπτει επίσης την εμπιστοσύνη με τους καταναλωτές και τους επενδυτές», έγραψε η RepRisk στην τελευταία της έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ