Καλύτερες επιδόσεις για τις ισπανικές τράπεζες στο stress test της ΕΕ από ό,τι το 2021

 Καλύτερες επιδόσεις για τις ισπανικές τράπεζες στο stress test της ΕΕ από ό,τι το 2021


Έξι ισπανικές τράπεζες και τρεις μη τράπεζες που περιλαμβάνονται στο τεστ θα υποστούν μείωση κεφαλαίου κατά μέσο όρο περίπου 260 σημεία βάσης στο δυσμενές σενάριο

 

 

Ισπανικές τράπεζες, όπως η Santander και η BBVA είχαν καλύτερες επιδόσεις στα ευρωπαϊκά stress tests με χαμηλότερη μείωση κεφαλαίου από ό,τι πριν από δύο χρόνια, εκτός από την Bankinter, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος El Confidencial την Τετάρτη, επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο ανέφερε ότι είχε προσωρινά δεδομένα από τα test που θα δημοσιευθούν στα τέλη Ιουλίου, ανέφερε ότι έξι ισπανικές τράπεζες και τρεις μη εισηγμένες τράπεζες που περιλαμβάνονται στο τεστ θα υποστούν μείωση κεφαλαίου κατά μέσο όρο περίπου 260 σημεία βάσης στο δυσμενές σενάριο.

Το δυσμενές σενάριο μετρά την ανθεκτικότητα μιας τράπεζας σε μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 6% την τριετία έως το 2025.

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν τα stress test για να ελέγξουν πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Τα αποτελέσματα τράπεζα προς τράπεζα, χωρίς βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας, ενημερώνουν για τις ετήσιες ρυθμιστικές αξιολογήσεις των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

Τα αποτελέσματα παρακολουθούνται στενά για σημάδια ανθεκτικότητας στον τραπεζικό τομέα, ειδικά στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και δύο άλλων δανειστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κρατική διάσωση από τον ελβετικό δανειστή UBS της Credit Suisse.

Οι ισπανικές τράπεζες επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χαρτοφυλακίων δανείων τους αποτελείται από στεγαστικά δάνεια, κυρίως συνδεδεμένα με κυμαινόμενα επιτόκια.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών είπε ότι η άσκηση δεν είχε οριστικοποιηθεί και ότι τυχόν στοιχεία ήταν «κερδοσκοπικά σε αυτό το στάδιο».

Τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν από την EBA στον ιστότοπό της στο τέλος του μήνα, δήλωσε εκπρόσωπος.

Δύο πηγές του Reuters είπαν, ωστόσο, ότι τα τελικά αποτελέσματα δεν πρέπει να διαφέρουν τόσο πολύ από τα προσωρινά δεδομένα.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Intesa Sanpaolo θα σημείωσε μείωση κεφαλαίου κατά 320 μονάδες βάσης, ενώ η Unicredit και η BNP Paribas θα έχασαν περίπου 400 μονάδες βάσης.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank θα υποστούν πτώση 530 bps και 460 bps, αντίστοιχα, στο χειρότερο σενάριο.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η Santander θα υποστεί εξάντληση κεφαλαίου μεταξύ 170 και 175 μονάδων βάσης, ενώ η BBVA θα δει διάβρωση φερεγγυότητας κατά 270 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την El Confidencial. Στη δοκιμή του 2021, η απώλεια της Santander ήταν 258 μονάδες βάσης και η BBVA 303 bps.
Το 2021, μόλις τέσσερις ισπανικές τράπεζες συμμετείχαν στο stress test, ενώ η μεγαλύτερη ισπανική εγχώρια τράπεζα Caixabank και Unicaja , που δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει την ενοποίηση της Bankia και της Liberbank αντίστοιχα με την προηγούμενη δοκιμή, θα συμπεριληφθούν αυτή τη φορά.
Στη φετινή δοκιμή, η Bankinter θα υποστεί κεφαλαιακή διάβρωση μεταξύ 160 και 170 μονάδων βάσης, σε σύγκριση με περίπου 104 μονάδες βάσης το 2021, σύμφωνα με την έκθεση ισπανικών μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ