Αlpha Bank: Αντλεί €500 εκατ. - Στο 7% το τελικό επιτόκιο - Άνω του €1,35 δισ. οι προσφορές

Αlpha Bank: Αντλεί €500 εκατ. - Στο 7% το τελικό επιτόκιο - Άνω του €1,35 δισ. οι προσφορές

Η Alpha Bank με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ενισχύει περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank, με τις προσφορές να φτάνουν το 1,3 δισ. ευρώ από συνολικά 145 επενδυτές, και με αποτέλεσμα η τράπεζα να αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου για 400 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης για τους νέους τίτλους της τράπεζας, όπως πιστοποιεί η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3 φορές, μέσω των προσφορών ύψους 1,4 δισ. ευρώ που υποβλήθηκαν.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 7%, χαμηλότερα από την αρχική (7,25%), ενώ το κουπόνι ανήλθε σε 6,875%.

Ο τίτλος θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και BB- από την S&P.

Η Alpha Bank με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ενισχύει περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας, στο πλαίσιο της υποχρέωσης MREL.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας «η έκδοση αξιοποιεί την ιδιαίτερα θετική αποδοχή του νέου στρατηγικού πλάνου από την επενδυτική κοινότητα, μετά το investor day της 7ης Ιουνίου, αλλά και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και της επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα».

Σύμβουλοι της έκδοσης ήταν οι Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe SE, Nomura και UBS Investment Bank ως Joint Bookrunners.

Σημειώνεται πως ο τελικός στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 21,28%, με εκδόσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ να απομένουν έτσι για την επίτευξή του (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο senior preferred ομόλογο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ