Τέλη του 2023 ξεκικά το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα άμεσων πληρωμών

 Τέλη του 2023 ξεκικά το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα άμεσων πληρωμών

Ο στόχος της EPI είναι να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή εναλλακτική στα κυρίαρχα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών με κάρτες Visa και Mastercard

 


Πρωτοβουλία για την προσφορά υπηρεσίας άμεσων πληρωμών στην Ευρώπη από τα τέλη του 2023 ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξαγόρασε δύο εταιρείες πληρωμών και έλαβε την υποστήριξη περισσότερων τραπεζών αφού περιόρισε τις φιλοδοξίες να αντιμετωπίσει τους γίγαντες πληρωμών των ΗΠΑ Visa και Mastercard.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πληρωμών (EPI) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει το ολλανδικό σύστημα πληρωμών Currence iDEAL και την PQI, έναν πάροχο λύσεων πληρωμών με έδρα το Λουξεμβούργο που εξυπηρετεί το iDEAL.


Η EPI ανέφερε ότι η Belfius, η DZ Bank, η ABN Amro και η Rabobank έχουν ενταχθεί στους υπάρχοντες υποστηρικτές που περιλαμβάνουν τις BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole, Deutsche Bank και Societe Generale.

«Αναπτύσσουμε μια νέα, επεκτάσιμη πλατφόρμα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και εξελισσόμενων αναγκών πληρωμών των ευρωπαίων καταναλωτών και εμπόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αποτελεσματική, προηγμένη τεχνολογία», δήλωσε η Martina Weimert, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας EPI. .

Ο φιλόδοξος στόχος της EPI να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή εναλλακτική στα κυρίαρχα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών με κάρτες Visa και Mastercard επρόκειτο να λειτουργήσει πέρυσι, αλλά κατέρρευσε μετά την αποχώρηση των μισών τραπεζών-μελών της.


Η EPI, η οποία είχε ζητήσει δημόσια χρηματοδότηση επειδή οι τράπεζες δεν ήταν έτοιμες να συγκεντρώσουν όλα τα κεφάλαια που χρειάζονταν, στη συνέχεια επικεντρώθηκε πιο στενά στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού πορτοφολιού δημιουργώντας μια ενιαία επωνυμία για άμεσες πληρωμές από λογαριασμό σε λογαριασμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το πορτοφόλι θα κυκλοφορήσει για τους πρώτους χρήστες σε πιλοτική φάση έως τα τέλη του 2023 σε όλη τη Γαλλία και τη Γερμανία, με μια ευρύτερη κυκλοφορία στην αγορά που περιλαμβάνει το Βέλγιο στις αρχές του 2024.

"Αυτές οι αγορές μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές πληρωμές χωρίς μετρητά στη ζώνη του ευρώ. Θα ακολουθήσει επέκταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", ανέφερε η EPI.

Οι πληρωμές αγορών μέσω διαδικτύου και κινητών θα προστεθούν αργότερα, μαζί με δόσεις συνδρομής, και υπηρεσίες όπως αγορά τώρα, πληρωμή αργότερα, με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ