Χάκερ εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Χάκερ εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Διαψεύδουν στελέχη του Δήμου πως έχει ζητηθεί η καταβολή λύτρων 20 εκατ. ευρώ.

Θύμα επίθεσης χάκερ που χρησιμοποίησαν κακόβουλο λογισμικό ransomware έπεσε το πρωί της Παρασκευής ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, μιλώντας στη Voria.gr, όταν κάποιος επιχειρεί να μπει σε ένα από τα χακαρισμένα αρχεία, τότε πετιέται ένα μήνυμα στα αγγλικά που λέει «Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει», ενώ παρατίθεται και ένας υπερσύνδεσμος που οδηγεί, όπως γράφουν, στον αριθμό των χρημάτων που ζητούν για να ξεμπλοκάρουν το σύστημα.

«Η απόφαση που πήραμε εξαρχής με τον δήμαρχο αλλά και η εντολή που έχουμε λάβει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μία: Δεν προχωράμε» σημειώνει ο κ. Αβαρλής, τονίζοντας πως κανένας εκ των αρμοδίων δεν έχει πατήσει τον υπερσύνδεσμο για να δει τα υποτιθέμενα λύτρα.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα αρχεία μιας και εχθές το βράδυ ο δήμος κράτησε back up από τα δεδομένα του συστήματος.

Ο αντιδήμαρχος έχει ήδη προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων ενώ είχε και επικοινωνία για το ζήτημα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα τα αρμόδια συνεργεία της εταιρείας Space Hellas που συνεργάζεται με τον δήμο, προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ ειδική ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει προανακριτικά να εντοπίσει τους χάκερς. Σημειώνεται πως ο κ. Αβαρλής διαψεύδει πληροφορίες που κάνουν λόγο για λύτρα που αγγίζουν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Voria.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ