Έχεις ιδέα; Δεν έχει λεφτά; Μπες στο Kickstarter!

Έχεις ιδέα; Δεν έχει λεφτά; Μπες στο Kickstarter!

Δύο μήνες μετά τις πρώτες ανακοινώσεις η πιο δημοφιλής πλατφόρμα συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfunding) είναι διαθέσιμη και στους Έλληνες δημιουργούς που αναζητούν τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να κάνουν την ιδέα τους πράξη.

Η πλατφόρμα του Kickstarter λειτουργεί εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια στο εξωτερικό. Στην πράξη αποτελεί έναν χώρο όπου οι δημιουργοί παρουσιάζουν την ιδέα τους, η οποία μπορεί να αφορά οτιδήποτε, και αναζητούν ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να τους προσφέρουν οικονομική βοήθεια.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η συνεισφορά μπορεί να ξεκινά από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, της τάξης των πέντε ή των δέκα ευρώ και να κλιμακώνεται σε τριψήφια ή τετραψήφια ποσά. Για κάθε μικροχρηματοδότη οι δημιουργοί του εκάστοτε έργου προσφέρουν εκπτώσεις στο τελικό προϊόν ή επιπλέον παροχές.

Μέχρι σήμερα και μέσα από το το Kickstarter έχουν εμμέσως χρηματοδοτηθεί 800 προσπάθειες δημιουργών στην Ελλάδα, την Πολωνία και τη Σλοβενία, μέσω όμως άλλων χωρών στις οποίες ήταν διαθέσιμη ήδη η πλατφόρμα. Για τα συγκεκριμένα έργα οι δημιουργοί τους είχαν λάβει συνολική χρηματοδότηση 55 εκατ. δολαρίων, ενώ από το 2009 ως και σήμερα 250.000 άνθρωποι από τις τρεις προαναφερόμενες χώρες έχουν προσφέρει μικροχρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ