Δικαστική ήττα της Κομισιόν από την Apple

Δικαστική ήττα της Κομισιόν από την Apple

Σημαντική νίκη κατήγαγε η Apple σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση με την οποία η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία όπου βρίσκεται η έδρα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων.

Η Κομισιόν είχε αποφασίσει το 2016 πως η Apple είχε επωφεληθεί από πρακτικές που είναι αντίθετες με το δίκαιο περί ανταγωνισμού, καθώς η Ιρλανδία είχε προσφέρει με τη μορφή της χαμηλής φορολογίας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Η Ιρλανδία είχε αρνηθεί πως μεταχειρίζεται την Apple με διαφορετικό τρόπο από ό,τι άλλες εταιρείες και είχε επίσης καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Κομισιόν.

Η Apple εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου, σημειώνοντας πως είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στον κόσμο καθώς έως σήμερα έχει πληρώσει 100 δισ. δολάρια σε φόρους εισοδήματος σε διάφορες χώρες.

Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης και να αποφασίσει αν θα καταθέσει έφεση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υπόθεση θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα εκδώσει και την τελική απόφαση για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ