Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο iPhone 6S και στο iPhone SE

Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο iPhone 6S και στο iPhone SE
H Apple, στο media event της με τίτλο “Let us loop you in event”, παρουσίασε το νέο iPhone SE, μια συσκευή 4-ιντσών, που η αλήθεια είναι πως την περιμέναμε αρκετό καιρό.

Το νέο μικρότερο iPhone πήρε την ονομασία SE και σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις πιο βασικές διαφορές μεταξύ των δύο «αδερφών», του iPhone 6S και του iPhone SE, προκειμένου να κάνουμε ακόμη πιο ξεκάθαρο και να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καταλληλότερη (για εσάς) συσκευή.

Χρώματα Συσκευής

Και τα δύο μοντέλα iPhone έρχονται με τα ίδια 4 χρώματα που παρουσιάστηκαν και στο event του Σεπτεμβρίου: Space Gray, Silver, Gold και Rose Gold.

Έχοντας αυτό κατά νου, καταλαβαίνουμε πως είναι μικρή η διαφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Το iPhone SE, από την άλλη πλευρά, κρατάει ακόμη τα γυάλινα τελειώματα στο πάνω και κάτω μέρος, στην πλάτη της συσκευής (όπως και στο iPhone 5 & 5S), ενώ το φέρει αλουμίνιο σε όλο (σχεδόν) το εύρος της συσκευής.

Χωρητικότητα Εσωτερικής Μνήμης Συσκευής

Μιλώντας για χωριτικότητα μνήμης, το iPhone 6S δίνει περισσότερες επιλογές στον κάθε χρήστη.

Με το iPhone 6S, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των 16GB, 64GB ή 128GB χωρητικότητας μνήμης, πράγμα το οποίο κάνει τη συσκευή ακόμη καλύτερη σε περίπτωση που οι χρήστες χρησιμοποιούν την ανάλυση Ultra-HD 4K για τη λήψη βίντεο στις συσκευές τους.

Από την άλλη πλευρά, το iPhone SE, έρχεται σε περιορισμένες επιλογές, με χωρητικότητες στα 16GB και 64GB μόνο, με αποτέλεσμα να μην έχετε τη δυνατότητα για αγορά συσκευής με 128GB.

Βάρος Συσκευής και Διαστάσεις

Η μια συσκευή iPhone είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την άλλη.

Το iPhone SE είναι εκείνη η συσκευή η οποία είναι μικρότερη και θα αποτελέσει μια οικονιμική συσκευή, η οποία είναι ακόμη πιο εύκολη στη φορητότητα, ενώ το iPhone 6S θεωρείται μια αναβαθμισμένη συσκευή σε σχέση με το iPhone SE, ενώ με τη μεγαλύτερη οθόνη, θα μπορούν οι χρήστες να έχουν καλύτερη εμπειρία χρήσης κατά την παρακολούθηση βίντεο, παιχνιδιών κ.α.

Από πλευράς πλάτους, το iPhone SE είναι 2.31 ίντσες (58.6 mm) σε πλατύ, ενώ το iPhone 6S είναι 2.64 ίντσες (67.1 mm) πλατύ.

Από πλευράς μήκους, το iPhone SE είναι μικρότερο στις 4.87 ίντσες (123.8 mm) μακρύ, ενώ το iPhone 6S είναι 5.44 ίντσες (138.3 mm). Από πλευράς το πόσο μεγέθους (λεπτότητας) της κάθε συσκευής, το iPhone SE είναι πιο παχύ στις 0.30 ίντσες (7.6 mm), ενώ το iPhone 6S είναι 0.28 ίντσες (7.1 mm).

Οθόνη Συσκευής

Μιλώντας για την οθόνη της κάθε συσκευής, το iPhone SE φέρει μια 4-ιντσών Retina οθόνη με ανάλυση 1136 x 640 στα 326 PPI, ενώ το iPhone 6S φέρει μια 4.7-ιντσών Retina οθόνη με ανάλυση 1334 x 750 στα 326 PPI.

Κι οι δύο οθόνες φέρουν μια LED back lit οθόνη, αλλά το iPhone 6S έχει μια περισσότερο ακριβής οθόνη χρωμάτων με contrast ratio στα 1400:1, σε σύγκριση με το iPhone SE το οποίο έχει contrast ratio στα 800:1.

Και τα δύο μοντέλα έχουν μια πλήρη αναλογία φωτεινότητας 500 cd/m2, full sRGB standard καθώς και μια fingerprint-resistant oleophobic οθόνη, όπως και δυνατότητα υποστήριξης κι εμφάνισης αρκετών και διάφορων γλωσσών ταυτόχρονα.

Από την άλλη πλευρά, το iPhone 6S είναι το μοναδικό μοντέλο στο οποίο μπορεί κανείς να βρει την τεχνολογία 3D Touch, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να τη χρησιμοποιήσουν ως ένα ξεχωριστό gesture πιέζοντας ελαφρά την οθόνη της συσκευής με το δάκτυλό τους.

Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σε θέση ν’ αναγνωρίσει τη δύναμη με την οποία ο κάθε χρήστες πατάει πάνω σε κάποιο στοιχείο της οθόνης.

Στο iPhone SE δεν βλέπουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Παράλληλα, το iPhone 6S προσφέρει και τη δυνατότητα Reachability λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους οθόνης, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να φτάσουν με το δάκτυλό τους κάποια από τα στοιχεία που εμφανίζονται στην οθόνη, ενώ το iPhone SE, κρατώντας το μέγεθος της οθόνης στις 4 ίντσες, δε χρειάζεται να φέρει αυτή τη δυνατότητα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για την τεχνολογία 3D Touch και πώς αυτή χρησιμοποιείται. Η λήψη κι επεξεργασία του είναι μια προσφορά του Σπύρου Πρέκα (aka velkus) της SpyVe Productions.

Επεξεργαστής Συσκευής

Και τα δύο μοντέλα, iPhone 6S και iPhone SE, φέρουν έναν αρκετά δυνατό επεξεργαστή 64-bit A9 chip μαζί με έναν Μ9 motion co-processor, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ακόμη ώστε να γνωρίζουμε αν η επεξεργαστική δύναμη του iPhone SE είναι ένα επίπεδο κάτω απ’ αυτή του iPhone 6S, προκειμένου να μπορεί να δίνει μεγαλύτερη απόδοση στην μπαταρία της συσκευής.

iSight Camera

Το iPhone 6S και το iPhone SE φέρουν τις ίδιες τεχνολογίες για την κάμερα στο πίσω μέρος της συσκευής.

Είναι μια κάμερα με αισθητήρα 12 megapixel και 1.22μ pixels, ωστόσο, η ίδια η Apple αναφέρει πως το iPhone 6S φέρει πιο αναβαθμισμένη τεχνολογία για τον αισθητήρα της κάμερας.

Κι οι δύο κάμερες φέρουν τις παρακάτω τεχνολογίες (σύμφωνα με το επίσημο website της Apple):

• Live Photos
• Autofocus with Focus Pixels
• True Tone flash
• Panorama (up to 63 megapixels)
• Auto HDR for photos
• Exposure control
• Burst mode
• Timer mode
• ƒ/2.2 aperture
• Five-element lens
• Hybrid IR filter
• Backside illumination sensor
• Sapphire crystal lens cover
• Auto image stabilization
• Improved local tone mapping
• Improved noise reduction
• Face detection
• Photo geotagging

Κάποια από τις πιο σημαντικές διαφορές στην κάμερα είναι πως το iPhone 6S Plus (το οποίο, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στη σύγκριση που κάνουμε σε αυτό το άρθρο), φέρει έναν οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ενώ κανένα από τα iPhone 6S και iPhone SE δεν τον φέρει.

Λήψη Βίντεο

Η λήψη βίντεο μεταξύ των δύο συσκευών iPhone 6S και iPhone SE θα πρέπει να είναι η ίδια, καθώς κι οι δύο συσκευές παρέχουν υποστήριξη για λήψη Ultra-HD 4K video στα 30 FPS, 1080p HD video στα 30 ή 60 FPS ή, τέλος, 720p HD στα 30 FPS.

Κι οι δύο κάμερες παρέχουν υποστήριξη για τα παρακάτω χαρακτηριστικά λήψης βίντεο:

• True Tone flash
• Slo-mo video support for 1080p at 120 FPS and 720p at 240 FPS
• Time-lapse video with stabilization
• Cinematic video stabilization (1080p and 720p)
• Continuous autofocus video
• Improved noise reduction
• Taking 8 megapixel still photos while recording 4K video
• Playback zoom
• 3x zoom
• Face Detection
• Video geotagging

Όπως και στην περίπτωση λήψης φωτογραφιών, μόνο το iPhone 6S Plus φέρει έναν οπτικό σταθεροποιητή βίντεο.

Κανένα από τα iPhohe 6S ή iPhone SE δε φέρουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

FaceTime HD Camera

Ερχόμενοι στην μπροστινή FaceTime HD κάμερα, το iPhone SE φέρει μια κάμερα στα 1.2MP σε σύγκριση με το iPhone 6S. To iPhone SE κρατάει τον αισθητήρα παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ το iPhone 6S έρχεται με τον αισθητήρα στα 5ΜΡ.

Κι οι δύο κάμερες παρέχουν υποστήριξη για λήψη βίντεο στα 720p HD, Auto HDR για τις φωτογραφίες, backside illumination sensing, exposure control, Retina Flash, burst mode, timer mode και face detection.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παραπάνω σημαντικές διαφορές-κλειδιά που πρέπει να δούμε.

Για παράδειγμα, μόνο το iPhone 6S υποστηρίζει το χαρακτηριστικό auto HDR για τα βίντεο, ενώ το iPhone 6S φέρει κι ένα καλύτερο aperture στα ƒ/2.2 σε σύγκριση με το iPhone SE που είναι στα ƒ/2.4. Και σίγουρα, το iPhone 6S φέρει καλύτερη, συγκριτικά, FaceTime HD κάμερα σε σχέση με το μικρότερο «αδερφό» του, το iPhone SE.

Touch ID

Τόσο το iPhone 6S, όσο και το iPhone SE φέρουν αισθητήρα Touch ID ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκλειδώσει η συσκευή, για την αγορά ψηφιακού περιεχομένου μέσα από το App Store, καθώς επίσης και για τη χρήση του Apple Pay.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως ανέφερε κι η ίδια η Apple, πως το iPhone 6S φέρει έναν αναβαθμισμένο αισθητήρα Touch ID 2ης γενιάς ο οποίος είναι και πιο γρήγορος, ενώ το iPhone SE φέρει έναν αισθητήρα Touch ID 1ης γενιάς ο οποίος είναι και πιο αργός.

Cellular και Wireless Τεχνολογίες

Εάν ψάχνετε για ένα iPhone το οποίο θα είναι αρκετά «γρήγορο» όσον αφορά την επικοινωνία και τη σύνδεση στο διαδίκτυο, τότε το iPhone 6S ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Το iPhone 6S υποστηρίζει ένα μεγαλύτερο εύρος για LTE bands (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 27, 28, 29, 30) σε σύγκριση με το iPhone SE που φέρει ένα περιορισμένο εύρος για LTE bands (1, 2, 3, 4, 5, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 29). Άλλες συχνότητες και τεχνολογίες επικοινωνιών, όπως TD-LTE, TD-SCDMA, UMTS/HSPA+/DC-HSDPA, CDMA EV-DO Rev. A και GSM/EDGE, είναι ίδιες και για τις δύο συσκευές.

Όσον αφορά το WiFi κι οι δύο συσκευές υποστηρίζουν 802.11 a/b/g/n/ac, ωστόσο, το iPhone 6S υποστηρίζει την τεχνολογία MIMO, ένα multi-antenna σύστημα το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την πιο γρήγορη κι αναβαθμισμένη μεταφορά δεδομένων με αρκετά υψηλές ταχύτητες μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών.

Από την άλλη, τεχνολογία Bluetooth 4.2 καθώς κι το σύστημα NFC για τις ασύρματες πληρωμές, είναι ενσωματωμένα και στις δύο συσκευές.

Εξωτερικά Κουμπιά και Υποδοχές Σύνδεσης

Το iPhone 6S και το iPhone SE έχουν κάποιες μικρές διαφορές στο σχεδιασμό τους. To iPhone SE φέρει έναν παλαιότερο σχεδιασμό συσκευής, ενώ το iPhone 6S φέρει έναν πιο αναβαθμισμένο και νεότερο σχεδιασμό.

Εκτός αυτού κι οι δύο συσκευές φέρουν τα ίδια κουμπιά κι υποδοχές σύνδεσης, με κάποιες μικρές διαφορές.

Κι οι δύο συσκευές έχουν ένα Touch ID-enabled Home button στο μπροστινό μέρος, καθώς κι ένα σετ για κουμπιά έντασης στ’ αριστερά, καθώς κι ένα διακόπτη για σίγαση του ήχου πάνω από τα κουμπιά έντασης.

Από την άλλη πλευρά, το sleep/wake button για το iPhone SE βρίσκεται στην κορυφή της συσκευής, ενώ το αντίστοιχο κουμπί για το iPhone 6S βρίσκεται στο δεξί μέρος της συσκευής.

Παράλληλα κι οι δύο συσκευές φέρουν μια υποδοχή 3.5 mm jack για τ’ ακουστικά στο κάτω αριστερό μέρος της συσκευής, μια υποδοχή σύνδεσης Lightning πάλι στο κάτω μέρος, καθώς κι ένα built-in ακουστικό στο κάτω δεξί μέρος της συσκευής.

Το iPhone 6S έχει ένα μικρόφωνο κι από τις δύο πλευρές της υποδοχής σύνδεσης του Lightning, ενώ το iPhone SE φέρει μόνο ένα μικρόφωνο δίπλα από την υποδοχή ακουστικών.

Ενέργεια και Μπαταρία

Το iPhonse SE μπορεί να είναι λίγο καλύτερο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε σχέση με το iPhone 6S κάτω απ’ ορισμένες συνθήκες.

Το iPhone 6S υπολογίζεται πως έχει διάρκεια ομιλίας (από πλευράς μπαταρίας) 14 ώρες σε 3G, όπως ακριβώς και το iPhone SE, ενώ από θέμα χρήσης του internet υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Χρήση Internet στο iPhone 6s:

• 10 hours on 3G
• 10 hours on LTE
• 10 hours on Wi-Fi
Χρήση Internet στο iPhone SE:
• 12 hours on 3G
• 13 hours on LTE
• 13 hours on Wi-Fi

Η διάρκεια μπαταρίας κατά την αναπαραγωγή μουσικής, ανέρχεται στα ίδια επίπεδα και για τις δύο συσκευές (50 ώρες), ενώ η διάρκεια αναμονής και για τις δύο συσκευές ανέρχεται στις 10 ημέρες.

Κι οι δύο συσκευές έρχονται με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου με τη χρήση του USB Lighting καλωδίου μέσω ενός AC adapter ή τη χρήση υπολογιστή, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως το iPhone 6S έρχεται με μια μεγαλύτερη σε χωριτικότητα μπαταρία κι ίσως να χρειστεί περισσότερο χρόνο φόρτισης σε σύγκριση με το iPhone SE.

Αισθητήρες Συσκευής

Το iPhone 6S φέρει όλους τους αισθητήρες που φέρει και το iPhone SE, με τη μόνη διαφορά πως το iPhone SE δεν διαθέτει μπαρόμετρο όπως το iPhone 6S.

To μπαρόμετρο είναι ένας αισθητήρας που μπορεί να εντοπίσει την πίεση του αέρα, μέσω της οποίας μπορεί να εντοπιστεί η κατακόρυφη κίνηση της συσκευής χωρίς τη χρήση του GPS. Με άλλα λόγια, το iPhone 6S ίσως είναι λίγο καλύτερο στον εντοπισμό τοποθεσίας λόγω του συγκεκριμένου αισθητήρα.

Χαρακτηριστικά Συστήματος (για σύνδεση με το iPhone)

Κι οι δύο συσκευές χρειάζονται τη δημιουργία ενός Apple ID για κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του συστήματος, καθώς και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επίσης, οι συσκευές απαιτούν τη χρήση iTunes είτε σε υπολογιστή Mac με OS X 10.8.5 ή μεταγενέστερα ή τη χρήση ενός PC με Windows 7 ή μεταγενέστερα.

Η μόνη διαφορά εδώ είναι πως το iPhone 6S μπορεί να υποστηριχθεί από το iTunes 12.3, ενώ το iPhone SE απαιτεί το iTunes 12.3.3, το οποίο κυκλοφόρησε την ημέρα της ανακοίνωσης του iPhone SE.

πηγή: appleworldhellas.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ