Παράνομη η πρόσβαση σε Facebook και Twitter σε άτομα κάτω των 16 ετών

Παράνομη η πρόσβαση σε Facebook και Twitter σε άτομα κάτω των 16 ετών
"Φρένο" μπαίνει πιθανότατα από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η πρόσβαση παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook στις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το BBC, η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι αρχικά παράνομη και θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν ρητής συγκατάθεσης των γονέων.

Η απόφαση αφορά στο αποτέλεσμα ψηφοφορίας αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής για την αύξηση του ορίου της «επιτρεπόμενης ψηφιακής ηλικίας» από τα 13 στα 16.

Επί της ουσίας, τροποποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων και πλέον -όπως αναφέρεται σχετικά- «η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, θα πρέπει να είναι νόμιμη μόνο εάν -και στο βαθμό που αυτή απαιτείται- υπάρχει συγκατάθεση ή άδεια από τον κηδεμόνα του παιδιού».

Η τροποποίηση προβλέπει ότι οι διαδικτυακές εταιρείες που θέλουν να απευθύνονται σε οποιονδήποτε χρήστη κάτω των 16 ετών θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την άδεια των γονέων.

Ωστόσο, ειδικοί στη διαδικτυακή ασφάλεια υποστηρίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς την επιτροπή ότι κάτι τέτοιο πιθανόν θα κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα και όχι ασφαλέστερα από κινδύνους του διαδικτύου επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αλλαγή του ορίου ηλικίας "θα στερούσε από τους νέους εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες".

Σημειώνουν ότι πολλά είναι τα παιδιά ηλικίας ακόμα και κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με ή χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ