Amazon: Επιταχύνει το cloud για να ανταγωνιστεί την τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft

 Amazon: Επιταχύνει το cloud για να ανταγωνιστεί την τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft

Η επιχείρηση cloud της Amazon είναι μεγαλύτερη από της Microsoft και της Google ωστόσο, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου θεωρείται πίσω στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης

 

Η Amazon σημείωσε άνοδο 7% την Παρασκευή λόγω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση cloud, καθώς στοχεύει σε μεγαλύτερο μερίδιο της ακμάζουσας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης σε έναν αγώνα δρόμου με τη Microsoft.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου βρισκόταν σε καλό δρόμο για να προσθέσει σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή του με βάση την τελευταία διαπραγματεύσιμη τιμή της μετοχής του στα 128 δολάρια. Ο μικρότερος ανταγωνιστής στο cloud Microsoft σημείωσε άνοδο 1,5%, ενώ η Alphabet υποχώρησε περίπου 1,3%.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Andy Jassy δήλωσε την Πέμπτη ότι η επιχείρηση cloud σταθεροποιείται καθώς οι μεγάλες επεκτάσεις με υπάρχοντες πελάτες και οι συμφωνίες για πρώτη φορά είναι πιθανό να βοηθήσουν την ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Μίλησε επίσης για την ευκαιρία της τεχνητής νοημοσύνης για τις Υπηρεσίες Ιστού της Amazon, λέγοντας ότι περίμενε ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε «έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα αρκετά χρόνια».

Η Wall Street χαιρέτισε το θετικό σχόλιο για την επιχείρηση που φέρνει σχεδόν το σύνολο των κερδών της Amazon, αλλά είχε επιβραδυνθεί μετά την πανδημία καθώς οι πελάτες μείωσαν το κόστος.

Περίπου 26 χρηματιστηριακές εταιρείες αύξησαν τους στόχους τιμών της μετοχής, ωθώντας τη διάμεση άποψή τους στα 173 $, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν ράλι περίπου 40% φέτος, αλλά έχασαν σχεδόν 8% τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση της Alphabet ότι οι πελάτες του cloud περιορίζουν τις δαπάνες.
Την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η Amazon δημοσίευσε την πρώτη τριμηνιαία αύξηση της ανάπτυξης του cloud σε σχεδόν δύο χρόνια.

«Η βελτιστοποίηση των Υπηρεσιών Ιστού της Amazon έχει σταθεροποιηθεί, αν και η ανάπτυξη υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο αναλυτής της Morningstar, Dan Romanoff.

Η ανάπτυξη 12,3% του AWS ήταν πιο αργή από την άνοδο 29% που παρατηρήθηκε στην επιχείρηση cloud της Microsoft (MSFT.O) Azure, η οποία είχε ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς. Το Google Cloud αυξήθηκε κατά 22,5% την ίδια περίοδο.
Η Amazon διαπραγματεύεται 38,49 φορές τις εκτιμήσεις της για τα μελλοντικά κέρδη 12 μηνών, σε σύγκριση με 27,85 της Microsoft και 18,66 της Alphabet.

Η επιχείρηση cloud της Amazon είναι μεγαλύτερη από αυτή της Microsoft και της Google. Ωστόσο, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου θεωρείται ως καθυστερημένη στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης που η Microsoft ηγείται με το στοίχημά της στο OpenAI και επικεντρώνεται σε μεγάλους πελάτες που ήδη χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Η Amazon προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά υπογράφοντας μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο για επενδύσεις έως και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία κατασκευής chatbot Anthropic και λανσάροντας την υπηρεσία Bedrock AI που έχει προσελκύσει χιλιάδες πελάτες.

«Το Generative AI είναι ένας τεράστιος καταλύτης που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη εντός του franchise (AWS)», δήλωσε ο αναλυτής της Global X, Tejas Dessai. «Βλέπουμε ορισμένες σημαντικές συνεργασίες να εξασφαλιστούν αυτό το τρίμηνο, ως βασικές για την προώθηση αυτής της ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ