ChatGPT: Η OpenAI εξερευνά τη δημιουργία δικών της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

 ChatGPT: Η OpenAI εξερευνά τη δημιουργία δικών της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Ο διευθύνων σύμβουλος Sam Altman έχει θέσει την απόκτηση περισσότερων τσιπ AI ως κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία

Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, εξερευνά τη δημιουργία των δικών της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και έχει φτάσει στο σημείο να αξιολογήσει έναν πιθανό στόχο εξαγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμη να προχωρήσει, ωστόσο, από πέρυσι συζητούσε διάφορες επιλογές για την επίλυση της έλλειψης ακριβών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στα οποία βασίζεται το OpenAI, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν την κατασκευή του δικού της τσιπ AI, τη στενότερη συνεργασία με άλλους κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia και επίσης τη διαφοροποίηση των προμηθευτών της πέρα από τη Nvidia.

Ο διευθύνων σύμβουλος Sam Altman έχει θέσει την απόκτηση περισσότερων τσιπ AI ως κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία. Έχει διαμαρτυρηθεί δημόσια για την έλλειψη μονάδων επεξεργασίας γραφικών, μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η Nvidia, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς για τα τσιπ που ταιριάζουν καλύτερα για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η προσπάθεια για την απόκτηση περισσότερων τσιπ συνδέεται με δύο μεγάλες ανησυχίες που έχει εντοπίσει ο Altman: την έλλειψη προηγμένων επεξεργαστών που τροφοδοτούν το λογισμικό του OpenAI και το κόστος που σχετίζεται με τη λειτουργία του υλικού που είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των προσπαθειών και των προϊόντων του.

Από το 2020, το OpenAI έχει αναπτύξει τις τεχνολογίες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης σε έναν τεράστιο υπερυπολογιστή που κατασκευάστηκε από τη Microsoft, έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, που χρησιμοποιεί 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) της Nvidia.

Η εκτέλεση του ChatGPT είναι πολύ ακριβή για την εταιρεία. Κάθε ερώτημα κοστίζει περίπου 4 σεντς, σύμφωνα με ανάλυση της Bernstein. Εάν τα ερωτήματα ChatGPT αυξηθούν στο ένα δέκατο της κλίμακας της αναζήτησης Google, θα απαιτούνται αρχικά GPU αξίας περίπου 48,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τσιπ περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να παραμείνουν λειτουργικά.

Μια προσπάθεια να αναπτύξει τα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης θα έθετε την OpenAI ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα μεγάλων τεχνολογικών παικτών όπως η Google της Alphabet και η Amazon.com που προσπάθησαν να αναλάβουν τον έλεγχο του σχεδιασμού των τσιπ που είναι θεμελιώδεις. στις επιχειρήσεις τους.

Δεν είναι σαφές εάν η OpenAI θα προχωρήσει με ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός προσαρμοσμένου τσιπ. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία και μια επένδυση που θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κόστος, σύμφωνα με βετεράνους του κλάδου. Ακόμα κι αν η OpenAI δεσμεύσει πόρους για την εργασία, δεν θα εγγυηθεί την επιτυχία.

Ακόμα κι αν το OpenAI προχωρήσει με σχέδια για ένα προσαρμοσμένο τσιπ - συμπεριλαμβανομένης μιας εξαγοράς - η προσπάθεια είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια αφήνοντας την εταιρεία να εξαρτάται από εμπορικούς παρόχους όπως η Nvidia και οι Advanced Micro Devices στο μεταξύ.

Ο κύριος υποστηρικτής του OpenAI, η Microsoft αναπτύσσει επίσης ένα προσαρμοσμένο τσιπ AI που το OpenAI δοκιμάζει. Τα σχέδια θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν περαιτέρω αποστασιοποίηση μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η ζήτηση για εξειδικευμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έχει εκτοξευθεί από την κυκλοφορία του ChatGPT πέρυσι. Συγκεκριμένα τσιπ, ή επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης, είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και τη λειτουργία της τελευταίας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia είναι ένας από τους λίγους κατασκευαστές chip που παράγει χρήσιμα τσιπ AI και κυριαρχεί στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ