Κ. Χατζηδάκης: Τι προβλέπει το πρόγραμμα οι «νταντάδες της γειτονιάς»

 Κ. Χατζηδάκης: Τι προβλέπει το πρόγραμμα οι «νταντάδες της γειτονιάς»

Οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οικονομική ενίσχυση από το κράτος και θα μπορούν να επιλέξουν "νταντά" για τα παιδιά τους από το μητρώο επιμελητών

 

Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, που πραγματοποιήθηκε στο Free Thinking Zone, μαζί με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και τη γενική Υραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «Οι νταντάδες της γειτονιάς» είναι μια από τις βασικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει τα δύο τελευταία χρόνια. «Προβλέπει την επιδότηση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη παιδιών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών. Ήταν μια προεκλογική μας εξαγγελία που ξεκινάμε να υλοποιούμε, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που "απαντά" στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και των εργαζομένων. Παράλληλα, αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μετά τα επιδόματα που έχουμε δώσει για το κάθε παιδί που γεννιέται, τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε πάρει για τις οικογένειες και τους πολύτεκνους» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Η κ. Συρεγγέλα,, ανέφερε ότι με τις «νταντάδες της γειτονιάς» «στηρίζουμε τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν και να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, αλλά δυσκολεύονται να το πράξουν, καθώς δεν έχουν βοήθεια στη φύλαξη των παιδιών τους. Οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οικονομική ενίσχυση από το κράτος και θα μπορούν να επιλέξουν "νταντά" για τα παιδιά τους από το μητρώο επιμελητών που θα δημιουργήσουμε. Με το νέο αυτό πρόγραμμα και άλλες δράσεις μας προωθούμε τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Βοηθάμε τις γυναίκες να ξεπερνούν όλα όσα αποτελούν "φρένο" στην επαγγελματική τους ανέλιξη, καθώς δεν θέλουμε να φτάνουν στο σημείο να επιλέγουν: καριέρα ή οικογένεια. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να ακολουθούν τα όνειρά τους και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους» υπογράμμισε.

Η κ. Χορμόβα δήλωσε ότι οι «νταντάδες της γειτονιάς» έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας μέσα από δομές βρεφονηπιακών και να καλύψουν τις περιπτώσεις που σήμερα δεν είχαν κάπου να απευθυνθούν. «Είναι σημαντικό ότι οργανώνεται ο κλάδος της παροχής φροντίδας σε βρέφη και μωρά που δεν ήταν οργανωμένος έως τώρα, με προσόντα, διαδικασίες, με πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται, έτσι ώστε αφενός μεν οι γονείς να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τον άνθρωπο που έρχεται να προσέχει το παιδί τους αφετέρου δε οι πάροχοι της φροντίδας, οι επιμελητές, να αισθάνονται ότι εργάζονται σε ένα οργανωμένο πλαίσιο» τόνισε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στη συνάντηση συμμετείχαν η Έφη Αργυροπούλου από την ιστοσελίδα Working Moms, η Έρρικα Φουντούλη από την ιστοσελίδα Mamacita, η Σοφία Κωστάρα από την ιστοσελίδα Infokids, η Εύη Σταθάτου από την ιστοσελίδα My twins και η Βιβή Μπασίνα από την ιστοσελίδα 4moms.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ