Εχεις καφέ, εστιατόριο ή καφενείο; Διεκδίκησε επιδότηση έως 75.000 ευρώ

Δικαίωμα επιδότησης από το πρόγραμμα, έχουν αποκλειστικά υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

 Εχεις καφέ, εστιατόριο ή καφενείο;  Διεκδίκησε επιδότηση έως 75.000 ευρώ

Στις 5 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται το νέο πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο - Εστίαση - Εκπαίδευση».

Πρόκειται για μικροπιστώσεις από 10.000 ως 100-150 χιλ. ευρώ αναλόγως τις ανάγκες του εκάστοτε business plan και η επιδότηση ανέρχεται στο 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται:

Α. στο λιανικό εμπόριο

Β. στην παροχή υπηρεσιών εστίασης

Γ. στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης (προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γενικής, τεχνικής, επαγγελματικής)

Δ. στην παροχή υπηρεσιών παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και λοιπών υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας.

Δικαίωμα επιδότησης από το πρόγραμμα, έχουν αποκλειστικά υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης:

i. έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας

ii. διαθέτουν, ως κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης καθ' όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων

iii. έχουν κατ' ελάχιστον τις παρακάτω ΕΜΕ μισθωτής εργασίας το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, ως εξής:

-Για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου (Επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στις κατηγορίες 45 και 47):2 ΕΜΕ

- Για τον κλάδο της εστίασης (Επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 56): 4 ΕΜΕ

-Για τον κλάδο της εκπαίδευσης (επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 85, 88): 5 ΕΜΕ

Ειδικότερα για την εστίαση

Το Πρόγραμμα “Ενίσχυσης Επιχειρήσεων στον Κλάδο της Εστίασης” στοχεύει στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Εστίασης (ΚΑΔ 56).

Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής, ενίσχυση της ασφάλειας των χώρων και ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιλέξιμοι ΚΑΔ

56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

56.21 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.30.10.03 Υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο

56.30.10.06 Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια

56.30.10.07 Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια

56.30.10.08 Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (internetcafe)

56.30.10.14 Υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο Επιλέξιμες Δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν:

Κτιριακές Υποδομές με έμφαση στην προστασία του Περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας.

Κτιριακές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές και ειδικές εγκαταστάσεις στους χώρους της επιχείρησης που συνδέονται άμεσα είτε με εξοικονόμηση ενέργειας είτε με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά: Αναβάθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης με περιβαλλοντική μέριμνα Αντικατάσταση υαλοπινάκων ή/ και πλαισίων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Θερμομόνωση κτιρίων Κατασκευές, διαμορφώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις των κτηριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες στοχεύουν στο να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση, αναβάθμιση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Εξοπλισμός και λογισμικό με έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων μέσω της αύξησης της χρήσης ΤΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ενδεικτικές δαπάνες για τεχνολογική Αναβάθμιση:

Αναβάθμιση τεχνολογικών υποδομών, ενσωμάτωση εξοπλισμού ΤΠΕ.

Προμήθεια μεταφορά και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού πληροφορικής όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξοπλισμός μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής δικτύωσης Κόστη αδειών χρήσης λογισμικού

Δημιουργία- κατασκευή νέου διαδικτυακού τόπου και προσαρμογή υπάρχουσας ιστοσελίδας για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία

Δημιουργία – ανάπτυξη mobileportals, mobileapps Κόστη υιοθέτησης υπηρεσιών cloud computing

Ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων διαχείρισης πελατών ή προσωπικού της επιχείρησης (τύπου ERP, CRM, HRMS).

Ανανέωση εξοπλισμού εκείνου που συνδέεται με την ασφάλεια του χώρου και την ασφάλεια της παροχής της υπηρεσίας. Ενδεικτικές δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας Αντικατάσταση ηλεκτρικών/ ηλεκτρονικών συσκευών με νέες ενεργειακής σήμανσης Α Εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ