Εντολή σε ορκωτούς λογιστές και δικαστικούς για ταχύτατο έλεγχο του Πόθεν Έσχες του Ανδρέα Πάτση

Εντολή σε ορκωτούς λογιστές και δικαστικούς για ταχύτατο έλεγχο του Πόθεν Έσχες του Ανδρέα Πάτση

Από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες Αθανάσιο Μπούρα, στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Eντολή στους oρκωτούς λογιστές και δικαστικούς της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες ώστε να ελέγξουν ταχύτατα την οικονομική δραστηριότητα του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή Ανδρέα Πάτση, έχει δώσει ο Αθανάσιος Μπούρας.

Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες Αθανάσιος Μπούρας στη Διάσκεψη των Προέδρων, σύμφωνα με τα όσα είπε η γενική γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Η εντολή είναι να του φέρουν σε μία εβδομάδα τα αποτελέσματα της έρευνας, εάν και αναγνώρισε πως μπορεί λίγο να καθυστερήσουν καθώς πρόκειται για συμμετοχές του βουλευτή σε εξωχώριες εταιρείες. Όταν έρθει το πόρισμα θα συνεδριάσει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Διάσκεψη των Προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Πάτση από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Η Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα της ζήτησε να επισπευσθεί ο έλεγχος του ανεξάρτητου βουλευτή για επαγγελματικές του δραστηριότητες που είναι ασυμβίβαστες με την βουλευτική ιδιότητα και επιφέρουν την έκπτωσή του από το αξίωμα αλλά και διοικητικά μέτρα.

Η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε πως ο νόμος έχει ημερολογιακές προθεσμίες για να υπάρξει έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του και το οποίο δεν θα πρέπει να χαθεί για να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε αρχειοθέτηση ή παραγραφή. Για να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον, είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μην παρέλθουν 30 ημέρες από την ημέρα γνωστοποίησης της υπόθεσης, προκειμένου να γίνει η έκπτωση του. Η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο πρέπει να προσφύγει αυτός που έχει έννομο συμφέρον. Αν διαπιστωθεί ότι βουλευτής έχει παρανομήσει από το αξίωμα καλείται να επιστρέψει όσα χρήματα έχει λάβει ως βουλευτική αποζημίωση καθώς υπάρχει και διοικητικό πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ.

Η κυρία Γεροβασίλη στην εύλογη απορία πώς οι ορκωτοί λογιστές και κυρίως οι ανώτατοι δικαστικοί που ελέγχουν τις δηλώσεις των βουλευτών επί τρία χρόνια δεν είχαν εντοπίσει τις εξωχώριες εταιρείες που δήλωνε, είπε ότι ο κ. Μπούρας της ανέφερε πως η Επιτροπή του έχει ζητήσει τρεις φορές μέχρι σήμερα εξηγήσεις για διαφορετικά θέματα που αφορούσαν τα Πόθεν Έσχες του.

Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η Όλγα Γεροβασίλη αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να του δίνονταν για επαγγελματικές δραστηριότητες έργα και αναθέσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως (ΕΛΤΑ, νοσοκομεία, περιφέρειες) που είναι ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ