ΕE: Ενδιάμεσα βήματα στην αγορά φυσικού αερίου χωρίς γρήγορο ανώτατο όριο τιμών

Η Ευρώπη προωθεί κοινές αγορές φυσικού αερίου, όρια αστάθειας της αγοράς. Ως έσχατη λύση, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στον μεγαλύτερο κόμβο

ΕE: Ενδιάμεσα βήματα στην αγορά φυσικού αερίου χωρίς γρήγορο ανώτατο όριο τιμών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ποντάροντας σε βήματα για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, το μπλοκ απέχει από άμεσα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου εν μέσω πολιτικών διαιρέσεων και ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρα για να αποφευχθούν ακραίες αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά παράγωγα και να χρησιμοποιηθεί η κοινή αγοραστική δύναμη της ΕΕ ως μοχλός στις διαπραγματεύσεις με τους παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλει επίσης να ξεκινήσει έναν νέο δείκτη υγροποιημένου φυσικού αερίου για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Γνωρίζουμε ότι είμαστε ισχυροί όταν ενεργούμε από κοινού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι λογικό ότι αντί να πλειοδοτούν η μία έναντι της άλλης, οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να αξιοποιήσουν την κοινή αγοραστική τους δύναμη».

Διακυβεύεται το μέλλον της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του μπλοκ, την οποία η ενεργειακή κρίση απειλεί να ωθήσει σε ύφεση καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές παραπαίουν από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Η ΕΕ προσπαθεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις περισσότερων από τα μισά από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου με την ανάγκη να αποφευχθεί η υπονόμευση της ενιαίας αγοράς της ή η εμβάθυνση των οικονομικών διαιρέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά επίσης εξουσιοδότηση από τις εθνικές κυβερνήσεις να προτείνει, μόνο ως έσχατη λύση, όρια τιμών στις συναλλαγές στην Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταφοράς Τίτλων, της οποίας ο κύριος δείκτης είναι το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται στην ήπειρο. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενώ το μπλοκ αναπτύσσει τον νέο δείκτη LNG για να αποφύγει τις αυξήσεις των τιμών και να περιορίσει την κερδοσκοπία. Θα χρειαζόταν έγκριση από τα κράτη της ΕΕ σε ξεχωριστή διαδικασία και θα ισχύει για όχι περισσότερο από τρεις μήνες.

Η Επιτροπή έχει επίσης ενθουσιαστεί με την ιδέα του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ιδέα που έχει προηγουμένως επικρίνει ως επικίνδυνη.

«Αυτό το μοντέλο έχει εισαχθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου έχει μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Πιστεύουμε ότι αξίζει να εξεταστεί για εισαγωγή σε επίπεδο ΕΕ και εξετάζουμε αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα δεδομένα για να βρούμε απαντήσεις σε ένα ή δύο ερωτήματα που είναι ακόμη ανοιχτά. Αλλά όπως είπα, αξίζει πραγματικά να το εξετάσουμε σε βάθος και να δούμε πώς μπορούμε να το καταστήσουμε λειτουργικό σε επίπεδο ΕΕ.»

Για τη δημιουργία ενός πιο άμεσου μηχανισμού για την αποτροπή της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου, η δέσμη μέτρων θα απαιτούσε από τους τόπους διαπραγμάτευσης να θεσπίσουν έναν νέο προσωρινό ενδοημερήσιο μηχανισμό διαχείρισης της μεταβλητότητας στα παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ακούσιες διαταραχές στις αγορές για συμβόλαια με λιγότερη ρευστότητα, το εργαλείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στα ενεργειακά παράγωγα του πρώτου μήνα, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Όσο πιο επιτυχημένοι είμαστε όσον αφορά την ενέργεια, τόσο ισχυρότερη οικονομική και κοινωνική θέση θα βρισκόμαστε», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, στους Ευρωπαίους νομοθέτες στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Αλλά «δεν θα είναι δυνατόν να προστατεύσουμε τους πάντες από τις συνέπειες του πολέμου», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντ' αυτού, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο, ώστε να αποφευχθεί η τροφοδότηση του πληθωρισμού.

Το σχέδιο της Επιτροπής θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ενδέχεται να εγκρίνουν ένα σχέδιο για τη «διερεύνηση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου τιμών για το φυσικό αέριο» που θα εφαρμοστεί πριν από την εφαρμογή ενός νέου δείκτη LNG και είναι πιθανό να υποστηρίξει τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης των αρχηγών κυβερνήσεων που είδε το Bloomberg News. Στο επόμενο βήμα, οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 25 Οκτωβρίου.

Μια νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου για την έγκριση των προτάσεων.

Η κοινή πλατφόρμα αγοράς θα συντονίζει την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν οι προμήθειες αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης του 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με την επιτροπή. Το σχέδιο είναι να δοθεί εντολή στα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού αρκετό φυσικό αέριο ώστε να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% της αποθήκευσής τους και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να διαπραγματευτούν μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή.

Για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος και ο περιορισμός κατά την περίοδο θέρμανσης, η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, με την επιλογή της υποχρεωτικής ενεργοποίησης. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα μείωσης της ζήτησης και είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τη μετάβαση σε υποχρεωτικές περικοπές ή ακόμη και να αναθεωρήσει τους στόχους εάν τα τρέχοντα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή, σύμφωνα με τις προτάσεις.

Η δέσμη μέτρων προσφέρει επίσης εργαλεία στα κράτη μέλη για τη χρήση κρατικών ενισχύσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της υψηλής ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ (39,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα ταμεία συνοχής του μπλοκ. Για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας, η Επιτροπή θα προτείνει την αύξηση του ορίου εκκαθάρισης για τους μη χρηματοπιστωτικούς αντισυμβαλλομένους σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ και τη διεύρυνση του καταλόγου των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις για ένα έτος.

Επιπλέον, η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική RePowerEU για να κερδίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία με πρόσθετη κοινή χρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ