Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη για το ρωσικό πετρέλαιο

Τα 27 κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για τις κυρώσεις. Οι χώρες συζητούν επίσης περιορισμούς στις εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών

Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη για το ρωσικό πετρέλαιο

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα θα αναβάλουν μια συμφωνία για το θέμα μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για το ανώτατο όριο πετρελαίου, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Οι κυρώσεις στην ΕΕ απαιτούν ομοφωνία, δίνοντας σε κάθε έθνος ένα αποτελεσματικό δικαίωμα αρνησικυρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, συναντήθηκε με τα κράτη μέλη το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό στο πακέτο των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τον λαό. Οι χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από μια άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «μερική κινητοποίηση» στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα και άρχισε να διεξάγει «δημοψηφίσματα» που έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ για την προσάρτηση σε περιοχές της Ουκρανίας που εξακολουθεί να κατέχει. Υπήρξαν επίσης πρόσφατες αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αποκαλύψει έναν μαζικό τάφο στην πόλη Izyum, η οποία ελεγχόταν από τη Ρωσία. Άλλα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν τους ελέγχους των εισαγωγών διαμαντιών και την απαγόρευση ορισμένων προϊόντων χάλυβα.

Ξεχωριστά, τα 27 κράτη μέλη ήταν επίσης πιο κοντά στην υποστήριξη μιας πρότασης για περιορισμό της εξαγωγής στη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι ο περαιτέρω περιορισμός της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα όπλα εναντίον της Ουκρανίας είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να πλήξει τον στρατό της Ρωσίας, ιδιαίτερα καθώς η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα όπλα για τους έως και 300.000 επιπλέον στρατιώτες που επιδιώκει να κινητοποιήσει.

Η πίεση της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα ευθυγραμμίσει το μπλοκ με μια προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν το κόστος του αργού στα ύψη και να καταναλώσουν τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις ενέργειας. Η Ομάδα των Επτά κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για ανώτατο όριο νωρίτερα αυτό το μήνα και η επιτροπή δήλωσε ότι θα εργαστεί για την εφαρμογή της πρότασης.

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής με την οποία οι σύμμαχοι θα θέσουν το ανώτατο όριο, ανέφεραν οι άνθρωποι. Οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα έχουν εγκριθεί προηγουμένως μέτρα της ΕΕ που απαγορεύουν την εισαγωγή θαλάσσιου πετρελαίου καθώς και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του.

Τον Ιούνιο, τα 27 μέλη του μπλοκ πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των τρεχόντων πετρελαϊκών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, εξαίρεση στις παραδόσεις αγωγών και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών, όπως ασφάλιση, σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο. Οι ΗΠΑ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτές τις απαγορεύσεις λόγω φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδίως δεδομένου ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στον συνασπισμό, καθώς θα μπορούσαν ακόμα να χρησιμοποιήσουν το σύστημα για μόχλευση στις διαπραγματεύσεις συμβολαίων με τη Μόσχα για να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές.

Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Οι χώρες της ΕΕ που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλήφθηκε μέσω των αγωγών τους θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτοί θα παραμείνουν άθικτοι, ενώ τα έθνη που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το ανώτατο όριο τιμών με το επί του παρόντος προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις προκειμένου να εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα, πρόσθεσε το άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ