Πούτιν σε Σί, κατανοώ τις «ανησυχίες» της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κινέζος και ο Ρώσος ηγέτης πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση μετά την εισβολή Πεκίνο και Μόσχα δήλωσαν νωρίτερα φιλία «χωρίς όρια»

Πούτιν σε Σί, κατανοώ  τις «ανησυχίες» της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι κατανοεί τα «ερωτήματα και τις ανησυχίες» του Πεκίνου για την εισβολή του στην Ουκρανία, καθώς ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν «να δώσουν σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο σε χάος».

Στις πρώτες δια ζώσης συνομιλίες τους από την έναρξη του πολέμου, ο Πούτιν χαιρέτισε «την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας για την κρίση στην Ουκρανία» και προσφέρθηκε να «εξηγήσει λεπτομερώς τη θέση μας» για την Ουκρανία. Εν ολίγοις τηλεοπτικά σχόλια κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Ρώσος ηγέτης κατήγγειλε επίσης αυτό που αποκάλεσε «προκλήσεις από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους στα Στενά της Ταϊβάν».

Αποκαλώντας τον Πούτιν «παλιό φίλο», ο Σι είπε: «Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία, να επιδείξει τις ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο για να διοχετεύσει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο σε χάος».

Η συνάντησή τους ήρθε καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν. Ο Σι έχει αντισταθεί στο κάλεσμα της Ουάσινγκτον να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα έχει υποσχεθεί την «αλληλεγγύη» της προς το Πεκίνο για την Ταϊβάν.

Συναντήθηκαν στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, μιας ομάδας υπό την ηγεσία του Πεκίνου που θεωρείται αντίθετος στις συμμαχίες που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ.

Όταν ο Σι και ο Πούτιν συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου δήλωσαν μια φιλία «χωρίς όρια». Ο Ρώσος ηγέτης διέταξε επίθεση στην Ουκρανία εβδομάδες αργότερα, μια κίνηση που αρχικά φάνηκε να εκπλήσσει το Πεκίνο.

Έκτοτε, η Κίνα παρείχε λεκτική υποστήριξη στη Μόσχα. Ο Νο 3 αξιωματούχος του ασιατικού έθνους, Λι Ζανσού, δήλωσε πρόσφατα στους Ρώσους νομοθέτες ότι οι ηγέτες στο Πεκίνο «κατανοούν πλήρως την αναγκαιότητα» των ενεργειών του Πούτιν. Ωστόσο, η Κίνα έχει αποφύγει την αποστολή στρατιωτικών προμηθειών ή την παροχή οικονομικής στήριξης, γεγονός που θα καθιστούσε το Πεκίνο στόχο οικονομικών κυρώσεων που η Ουάσινγκτον και άλλοι έχουν εφαρμόσει στη Ρωσία.

Η παρουσία του Σι στην Κεντρική Ασία σηματοδοτεί την επιστροφή του στην παγκόσμια σκηνή μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες στην πατρίδα του, αφού έγινε ο μοναδικός ηγέτης της Ομάδας των 20 που απέφυγε να εγκαταλείψει τη χώρα του από τότε που ξεκίνησε το πρώτο lockdown covid τον Ιανουάριο του 2020.

Η περιοδεία ξεκίνησε την Τετάρτη στο Καζακστάν, όπου ο 69χρονος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev. Ο Σι αναμενόταν αρχικά να πραγματοποιήσει το εναρκτήριο διεθνές ταξίδι του τον Νοέμβριο για τη σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς και ο Πούτιν.

Ο Σι εμφανίστηκε φορώντας μάσκα για τις περισσότερες από τις συναντήσεις του στο ταξίδι στην κεντρική Ασία, αλλά δεν ήταν όταν συνάντησε τον Πούτιν, ο οποίος σχεδόν ποτέ δεν εμφανίστηκε δημόσια με κάλυμμα προσώπου. Τα περισσότερα από τα μέλη των αντιπροσωπειών που κάθονταν στο μεγάλο οβάλ τραπέζι ήταν καλυμμένα.

Η απόφαση του Κινέζου ηγέτη να επισκεφθεί πρώτα την Κεντρική Ασία έχει εστιάσει τις συναντήσεις με ηγέτες από τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν, χώρες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις προσπάθειες του Πεκίνου να απωθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής του SCO ως πλατφόρμα για να προωθήσει το όραμά του για έναν κόσμο όπου το Πεκίνο μπορεί να επεκτείνει τα συμφέροντά του χωρίς την οικονομική ή στρατιωτική πίεση των ΗΠΑ. Ο Σι απέχει ένα μήνα από ένα συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος δύο φορές σε μια δεκαετία, όπου αναμένεται να κλειδώσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία, κάτι που δεν θα έχει προηγούμενο και να προωθήσει την ατζέντα του για έναν πολυπολικό κόσμο.

Οι δεσμοί της Κίνας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν πρόσφατα λόγω της Ταϊβάν, αφού η Νάνσι Πελόζι έγινε η πρώτη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εδώ και 25 χρόνια που επισκέπτεται το δημοκρατικό νησί. Το Πεκίνο απάντησε με πρωτοφανή στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων απευθείας πάνω από το νησί.

Την Τετάρτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δεσμών με την Ταϊπέι και την παροχή περισσότερου στρατιωτικού υλικού για την αποτροπή μιας κινεζικής εισβολής, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω τους δεσμούς.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Σι συναντήθηκε επίσης με ηγέτες από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν την Πέμπτη, δεσμευόμενος για στενότερους δεσμούς με τα έθνη της Κεντρικής Ασίας.

Ο Κινέζος ηγέτης είπε στον πρόεδρο του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ ότι η κατασκευή θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα στον σιδηρόδρομο Κίνας-Κιργιζιστάν-Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό China Central Television. Η διαδρομή θα μειώσει την εξάρτηση του Πεκίνου από τη Ρωσία και το Καζακστάν για τη διαμετακόμιση αγαθών.

Στη συνάντηση με τον ομόλογό του από το Τουρκμενιστάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Σι δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να κλιμακώσουν τη συνεργασία τους για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι είχε επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν, δεσμευόμενος να εισάγει περισσότερα γεωργικά προϊόντα από το έθνος της κεντρικής Ασίας και να εμβαθύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η διαμετακόμιση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ