Νίκη Τράμπ στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων μετά την εισβολή του FBI

Δικαστής εμπόδισε τοΥπουργείο Δικαιοσύνης να χρησιμοποιήσει έγγραφα σε ποινική έρευνα Είπε ότι ο Τραμπ απέδειξε την ανάγκη για «διαδικαστικές εγγυήσεις

Νίκη Τράμπ στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων μετά την εισβολή του FBI

Μια ομοσπονδιακή δικαστής έκανε δεκτό το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για ένα ουδέτερο τρίτο μέρος να εξετάσει έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα και απαγόρευσε προσωρινά στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το θησαυροφυλάκιο για να αναπτύξει την ποινική της έρευνα για τον πρώην πρόεδρο.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Αϊλίν Κάνον, διορισμένη από τον Τράμπ, ανακοίνωσε στην απόφασή της, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στα έγγραφα, πολλά από τα οποία φέρουν τους υφηλότερους χαρακτηρισμούς διαβάθμισης της χώρας, για τους περιορισμένους σκοπούς της διεξαγωγής επανεξέτασης εθνικής ασφάλειας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Η έρευνα και η μεταχείριση ενός πρώην προέδρου έχει μοναδικό ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό και η χώρα εξυπηρετείται καλύτερα από μια ομαλή διαδικασία που προωθεί το συμφέρον και την αντίληψη της δικαιοσύνης», ανέφερε η Κάνον στην απόφασή της.

Η Κάνον αποφάνθηκε ότι ο Τρλαμπ, θα μπορούσε να επανεξετάσει τα κατασχεθέντα υλικά τόσο για το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη όσο και για το εκτελεστικό προνόμιο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι ένας πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να διεκδικήσει το εκτελεστικό προνόμιο έναντι της διοίκησης του εν ενεργεία προέδρου, αλλά ο δικαστής είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει διευθετήσει αυτό το ζήτημα.

Η πρόταση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί να αποφασίσει για το ζήτημα ενισχύει την πιθανότητα σημαντικής καθυστέρησης στην υπόθεση. Αυτή είναι μια νίκη για τον Τραμπ, ο οποίος μπορεί να είναι σε θέση να προωθήσει το δικό του αφήγημα σχετικά με την έρευνα και να εκφράσει τα παράπονά του, ακόμη και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, ενώ η υπόθεση εναντίον του έχει κολλήσει σε νομικό κενό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστήριξε στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι η έρευνα ήταν επείγουσα και χρονικά ευαίσθητη.

Η Κάνον στην απόφαση είπε ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες της διαδικασίας αναθεώρησης θα αποφασιστούν αφού και οι δύο πλευρές υποβάλουν προτάσεις. Ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δικηγόρους του Τράμπ να υποβάλουν υποψηφίους για ειδικό εκπρόσωπο, έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Τραμπ «τελικά μπορεί να μην δικαιούται να επιστρέψει μεγάλο μέρος της περιουσίας που κατασχέθηκε ή να επικρατήσει στις αναμενόμενες αξιώσεις προνομίων του. Αυτή η έρευνα παραμένει για άλλη μια μέρα», έγραψε η Κάνον. «Προς το παρόν, οι συνθήκες γύρω από την κατάσχεση σε αυτήν την υπόθεση και η σχετική ανάγκη για επαρκείς διαδικαστικές εγγυήσεις είναι επαρκώς επιτακτικές για να περάσει τουλάχιστον ο ενάγων από τις πόρτες του δικαστικού μεγάρου».

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την αναζήτησή της για εξαιρετικά απόρρητα αρχεία του Λευκού Οίκου που πήρε ο Τράμπ αφού έχασε τις εκλογές του 2020 από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Η δικαστής είπε στην απόφασή της ότι μια ουδέτερη αναζήτηση εγγράφων δικαιολογείται εν μέρει από την παραδοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι η ερευνητική ομάδα είχε ήδη δει ακούσια έγγραφα που ενδεχομένως καλύπτονται από το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη.

«Αυτές οι περιπτώσεις από μόνες τους, ακόμη και αν είναι εντελώς ακούσιες, δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια της διαδικασίας ελέγχου», είπε η δικαστής.

Η Κάνον αμφισβήτησε επίσης, τον ισχυρισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι ο Τραμπ δεν έχει κανένα περιουσιακό συμφέρον σε κανένα από τα προεδρικά αρχεία που κατασχέθηκαν από την κατοικία του επειδή ανήκουν στην κυβέρνηση και όχι σε αυτόν.

«Αυτή η θέση απαιτεί μια τελική κρίση επί της ουσίας ως προς αυτά τα έγγραφα και τους χαρακτηρισμούς τους», δήλωσε η Κάνον, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε ήδη παραδεχθεί ότι η έρευνα είχε οδηγήσει στην κατάσχεση περισσότερων από 500 σελίδων εγγράφων που ενδεχομένως καλύπτονταν από το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη.

Η υπόθεση ξεκίνησε αφού ο Τραμπ επέστρεψε οικειοθελώς 15 κουτιά αρχείων τον Ιανουάριο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τα Εθνικά Αρχεία. Τα Αρχεία βρήκαν άκρως απόρρητα έγγραφα και παρέπεμψαν το θέμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσε,ι εάν ο Τραμπ είχε περισσότερα τέτοια υλικά στην κατοχή του.

Το δικαστήριο αποσφράγισε το ένταλμα έρευνας στην υπόθεση καθώς και μέρος της ένορκης κατάθεσης του FBI που χρησιμοποιήθηκε για την εξασφάλισή του. Αλλά οι αναδιατυπώσεις εμπόδισαν μέχρι στιγμής το κοινό να μάθει πώς το υπουργείο Δικαιοσύνης μπόρεσε να διαπιστώσει ότι ο Τραμπ δεν παρέδιδε όλα τα διαβαθμισμένα αρχεία που είχε στην κατοχή του. Στην υπόθεση εμπλέκονται πολλοί πολιτικοί μάρτυρες, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Κάνον εξέδωσε προκαταρκτική διαταγή στις 27 Αυγούστου υποδεικνύοντας ότι κλίνει προς την αποδοχή του αιτήματος του Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ