Γερμανία: Πακέτο βοήθειας μαμούθ ύφους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ο συνασπισμός του Σολτς θα βοηθήσει με το ενεργειακό κόστος Χρηματοδότηση για την κάλυψη του υπόλοιπου 2022 και του 2023

Γερμανία: Πακέτο βοήθειας μαμούθ ύφους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ο συνασπισμός του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς σφράγισε ένα σχέδιο ανακούφισης αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά να  αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω της σκληρότερης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες.

Η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανακούφιση των καταναλωτών πρόκειται να καλύψει το υπόλοιπο του 2022 και του 2023 και το συνολικό πακέτο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών των περιφερειακών κυβερνήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η κυβέρνηση δήλωσε, ότι θα παράσχει λεπτομέρειες για το πακέτο στις 11 π.μ. τοπική ώρα σήμερα.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μετά τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τριών επιπέδων και εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης αρκετών από τις βασικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές της για τον μετριασμό των επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης του κύκλου ζωής των πυρηνικών και ανθρακωρύχων σταθμών της.

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και οι πολλαπλές αλλαγές πολιτικής της Γερμανίας για την Ουκρανία έχουν γίνει σημαντικές υποχρεώσεις για τον Σολτς κατά το πρώτο έτος της θητείας του ως καγκελάριος, με την δημοτικότητά του να μειώνεται.

Το κόμμα του έχει ήδη υποστεί εκλογική ήττα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός έχει γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Το πακέτο θα είναι το τρίτο του Σολτς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από 10 μήνες. Τα δύο προηγούμενα είχαν αξία άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα πιθανό στοιχείο της νέας ελάφρυνσης είναι ένα μέτρο, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στις αρχές Αυγούστου, σχεδιασμένο να παρέχει φορολογικές προσαρμογές αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μέτρο θα ήταν μια προσπάθεια ελάφρυνσης της επιβάρυνσης των ανθρώπων από τη λεγόμενη «παρένθεση», στην οποία οι άνθρωποι ωθούνται σε υψηλότερες φορολογικές κατηγορίες επειδή λαμβάνουν αύξηση μισθού για να αντισταθμίσουν τον ταχύ πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ